Με επίθεση προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε για την κατάσταση στην Οικονομία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας: «Αν τα πράγματα στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2019  ήταν τόσο καλά γιατί χάσατε τις εκλογές με 10 μονάδες. Και αν τα πράγματα πηγαίνουν σήμερα τόσο άσχημα όσο τα παρουσιάσατε, γιατί η εικόνα της κοινωνίας είναι τελείως διαφορετική, από αυτήν που παρουσιάσατε σήμερα».

Τα μαθήματα από την προηγούμενη διακυβέρνηση και την ετυμηγορία της κάλπης δεν τα έχετε πάρει ακόμη, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι εμφανίζεται ως υπέρμαχος της μεσαίας τάξης ότι με τις πολιτικές του τη διέλυσε.

Με το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, σημείωσε ο πρωθυπουργός «θωρακίσαμε το σύστημα υγείας, δώσαμε έκτακτο επίδομα, αξιοποιήσαμε δωρεές, κάναμε 4.300 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών, διπλασιάσαμε τις κλίνες εντατικής θεραπείας και ξεπεράσαμε τις 1.000 και έχουμε σχέδιο για να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Μας παραδώσατε, πρόσθεσε,  «565 εσείς που διαφημίζατε το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σημείωσε πως  850 χιλιάδες επιχειρήσεις και 2 εκατ. εργαζόμενοι τέθηκαν υπό την προστασία της Πολιτείας και καθιερώθηκε – όπως είπε –  αποζημίωση.

«Το κράτος κάλυψε ασφαλιστικές εισφορές και δρομολογήσαμε τη μείωση ενοικίου» συμπλήρωσε.

Η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις σημείωσε ακόμη ενώ αναφορικά με τη στήριξη προς τις επιχειρήσεις, είπε πως  δεν είναι μία στήριξη χωρίς ελέγχους.

«Το τελευταίο  τρίμηνο έχουν γίνει πάνω από 88.000 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και χώρους εργασίας. Ο πρώτος στόχος είναι προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους πελάτες. Για εμάς, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, οι αναγκαίες αποστάσεις, όλα τα μέτρα θα εποπτεύονται αυστηρά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό  ότι «παραλάβετε τον Ιούλιο του 2019 μια οικονομία που έτρεχε με 2,8% ρυθμό ανάπτυξης και πετύχατε ύφεση μέσα σε 4 μήνες Αυτό δεν είναι επίτευγμα κοροναϊού, είναι δικό σας».

Υποστήριξε ακόμη πως  «ο κοροναϊός μάλλον σας βόλεψε σε σχέση με τις εξελίξεις στην οικονομία, και τώρα θα τα ρίξετε όλα σε αυτόν».

Γιατί τα κάνατε θάλασσα στην οικονομίας; αναρωτήθηκε ο Αλεξης Τσίπρας, καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει ποια είναι εκείνη η επένδυση που έφερε η κυβέρνηση.

Κατηγόρησε την κυβέρνησε ότι «δεν θελήσατε να αξιοποιήσετε την αξιοπιστία που κερδίσαμε στις αγορές».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «αφήσατε τις τράπεζες ανεξέλεγκτες» και πρόσθεσε ότι μειώθηκαν 9,4%τα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

«Η αποτυχία σας στην οικονομία είναι καθολική και προηγείται του κοροναϊού», είπε.