Την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Ιταλία θα υπογράψει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών,  αναφέρει πως  «των δηλώσεων των Υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Luigi Di Maio, θα προηγηθεί η υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, περί ώρα 13:20».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο, στις 12 το μεσημέρι. Η Αθήνα προετοιμάζει εδώ και καιρό αυτή τη συνάντηση, προκειμένου να γίνουν όλα όσα πρέπει για να υπάρχουν θετικές εξελίξεις επί τους θέματος.

Η υπόθεση οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, ουσιαστικά εκκρεμεί από το 1977 και η κυβέρνηση θέλει να κλείσει άμεσα στέλνοντας έμμεσο, πλην όμως αποφασιστικό, μήνυμα στην τουρκική πλευρά.

Ελληνοϊταλική προσέγγιση επί τη βάσει τριών πτυχών

Όπως είχε αποκαλύψει με λεπτομέρειες «Το Βήμα της Κυριακής» από τις 31 Μαΐου, η Αθήνα και η Ρώμη είχαν κινηθεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να υπάρξει προσέγγιση στο ζήτημα-αγκάθι, που ήταν το ιταλικό αίτημα για αλιευτικά δικαιώματα εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Αριστα ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι οι δύο χώρες κινούνται επί τη βάσει τριών πτυχών:

  • Πρώτον, στην υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ.
  • Δεύτερον, στην υπογραφή μιας Πολιτικής Δήλωσης που θα εγγυάται τη συνέχιση κάποιων πάγιων πρακτικών των ιταλών αλιέων σε ελληνικά ύδατα.
  • Τρίτον, στην κατάθεση μιας κοινής τροπολογίας από την Αθήνα και τη Ρώμη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στους κανονισμούς για την αλιεία και θα κάλυπτε τις ιταλικές ανησυχίες σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.