Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστηρίζουν τη νέα αιγυπτιακή ειρηνευτική πρωτοβουλία για τη Λιβύη ως κίνηση προς μια κατάπαυση του πυρός και μια πολιτική λύση, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος.

Τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος και η Ρωσία υποστηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό στο ανατολικό τμήμα της χώρας, επικεφαλής του οποίου είναι ο Χαλίφα Χάφταρ.

«Με την υποστήριξη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών προς την αιγυπτιακή πρωτοβουλία, ενισχύεται η αραβική και διεθνής ώθηση για άμεση κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και επιστροφή στην πολιτική διαδικασία», έγραψε στο Twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Ανουάρ Γκαργκάς.

Η Λιβύη δεν έχει σταθερή κεντρική εξουσία από το 2011, που ο Μουάμαρ Καντάφι ανατράπηκε από υποστηριζόμενους από τον ΝΑΤΟ αντάρτες, και από το 2014 έχει χωριστεί σε δύο αντίπαλες διοικήσεις στο ανατολικό και το δυτικό τμήμα της.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία, έχει την έδρα της στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ανακοίνωσε το Σάββατο μια νέα πρωτοβουλία για τη Λιβύη, στο πλαίσιο της οποίας προτείνεται ένα αιρετό συμβούλιο ηγεσίας και κατάπαυση του πυρός από σήμερα.

Με την υποστήριξη της Τουρκίας, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας σημείωσε μια σειρά από γρήγορες νίκες ανακτώντας τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της βορειοδυτικής Λιβύης και ανατρέποντας τα σχέδια του Χάφταρ να ενώσει τη χώρα δια της ισχύος.

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ είπε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσέφεραν στον Χάφταρ όπλα και μισθοφόρους.

Ο Χάφταρ στεκόταν δίπλα στον αιγύπτιο πρόεδρο κατά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας και συμφώνησε σ’ αυτήν, παρόλο που αναλυτές λένε ότι μπορεί να μειώσει την εξουσία του στην ανατολική Λιβύη και ότι μπορεί να καταδεικνύει την ανυπομονησία των ξένων υποστηρικτών του.

Ο Γκαργκάς δήλωσε πως η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να δεχθεί να συνεχίζονται οι μάχες και πρόσθεσε ότι όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λιβύη χρειάζονται μια συνολική πολιτική λύση.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών έγραψε χθες στο Twitter πως έχει ενθαρρυνθεί από το σχέδιο της Αιγύπτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ