Να συνεχίσει τις επιθέσεις ώστε να ανακτήσει ακόμη δύο σημεία στρατηγικής σημασίας, παρά τις πρωτοβουλίες για εκεχειρία στη Λιβύη επιθυμεί ο Φαγέζ αλ Σαράζ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός εσωτερικών Φατί Μπασάγκα στο Bloomberg, σκοπός του Σάρατζ είναι να μην δημιουργήσει η Ρωσία στρατιωτική βάση στη Λιβύη.

Η συγκεκριμένη δήλωση μάλιστα έγινε μια ημέρα αφότου ο Χάφταρ και Αλ Σίσι ανακοίνωσαν μια νέα πρωτοβουλία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη χώρα, η οποία περιλαμβάνει και πρόταση για εκεχειρία που θα τεθεί σε ισχύ από την Δευτέρα 8 Ιουνίου.

«Θα υπάρξουν πολιτικές διαπραγματεύσεις με την Ανατολή, αλλά πρέπει να πρώτα να πάρουμε την Σίρτη και την Γιούφρα», είπε. «Πρέπει να αποτρέψουμε τη Ρωσία από τη δημιουργία βάσεων εκεί», είπε ο υπουργός.

Έτσι σύμφωνα με την πλευρά Σάρατζ, μόνο αν ανακτηθούν οι πόλεις Σύρτη και Γιούφρα, θα είναι ελεύθερο το πεδίο για συνομιλίες με τον Χαλίφα Χαφτάρ.

Σημειώνεται πως ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) προχώρησε στην αντεπίθεση μετά της απανωτές υποχωρήσεις των προηγούμενων ημερών που είχαν φέρει τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ με την πλάτη στον τοίχο.

Ο στρατός του Χαφτάρ αντεπιτίθεται – Κατέρριψε δύο τουρκικά drones

Έτσι, όπως ανακοίνωσε στρατός του Χαφτάρ, το Σάββατο, κατέρριψαν δύο τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) κοντά στην Σύρτη.

Σύμφωνα με το Al-Masdar News, το οποίο επικαλείται την επίσημη σελίδα του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στο Facebook, οι δυνάμεις του κατέρριψαν δύο τουρκικά αεροσκάφη που βοηθούσαν τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ Αλ-Σάρατζ στην περιοχή Al-Washaka, δυτικά της Σύρτης.

Την ίδια στιγμή από την πλευρά του, το Στρατιωτικό Τμήμα Πληροφοριών του LNA επεσήμανε ότι «ο στρατός απέτρεψε την προσπάθεια των υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων και των μισθοφόρων να εισβάλουν στην πόλη της Σύρτης, νωρίτερα την ίδια μέρα».

Ανέφεραν ακόμη ότι «οι στρατιωτικές δυνάμεις κυνηγούν τις δυνάμεις του Al-Wefaq (GNA) μετά την απόκρουση της επίθεσής τους και προκάλεσαν μεγάλες απώλειες σε εξοπλισμό και ζωές».

Τόνισαν, δε, πως «οι μάχες έχουν προχωρήσει πέρα ​​από τα διοικητικά σύνορα της Σύρτης, ενώ οι δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας καλύπτουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Γενικής Διοίκησης του Εθνικού Στρατού, Στρατηγός Ahmed Al-Mismari, δήλωσε ότι «οι δυνάμεις μας ξεκίνησαν μια αντεπίθεση το Σάββατο, ενάντια στις δυνάμεις του Σάρατζ στην περιοχή Al-Hisha, ανατολικά της Misrata».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες αφότου οι δυνάμεις του GNA, σύμφωνα πάντα με το Al-Masdar News, ανακοίνωσαν την έναρξη μιας νέας επιχείρησης που ονομάζεται «Path of Victory», με στόχο τον έλεγχο των περιοχών Αλ Ουασάκα, Μπουβαϊράτ, Αλ-Χασούν, Τζαρφ, Αμπου Χάντι και το κομβικής σημασίας λιμάνι της Σύρτης.