Στην πρόθεση χωρών όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Τουρκία να υιοθετήσουν «αερογέφυρες» με τη Βρετανία ώστε να μην μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών οι τουρίστες όταν θα επιστρέφουν αναφέρεται άρθρο των Financial Times.

Οι Financial Times στο δημοσίευμα υπενθυμίζουν ότι βάσει των κανόνων που ισχύουν στη Βρετανία για τον περιορισμό διασποράς του κοροναϊού οι περισσότεροι τουρίστες θα πρέπει να μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση όταν επιστρέφουν.

Παράλληλα σημειώνουν ότι στην Ευρώπη υπάρχει σκεπτικισμός για το αν ευρωπαϊκές χώρες θα ήθελαν να προχωρήσουν σε τέτοιες συμφωνίες με τη Βρετανία δεδομένου ότι στη χώρα αυτή καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων, βάσει των στοιχείων που έχουν επεξεργαστεί οι Financial Times.

Οι συντάκτες  σημειώνουν πως όλα τα ελληνικά αεροδρόμια θα είναι ανοιχτά από την 1η Ιουλίου σε διεθνείς πτήσεις – συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών – με δειγματοληπτικό έλεγχο σε όσους έρχονται.

Αξιωματούχος της Αθήνας είπε ότι υπήρξε «έντονη» συζήτηση με τη συμβουλευτική επιτροπή επιδημιολόγων της κυβέρνησης σχετικά με το εάν θα επιτραπεί στους τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου να εισέλθουν στη χώρα από την 1η Ιουλίου ή να περιμένουν μέχρι να μειωθεί ο αριθμός των βρετανικών λοιμώξεων.

«Αποφασίστηκε να ανοίξουν τα σύνορα ταυτόχρονα για όλους και να μην γίνονται διακρίσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μας μετά τη Γερμανία», είπε. Πάνω από 3 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι.

Η Πορτογαλία από την πλευρά της ελπίζει ότι το σχετικά χαμηλό επίπεδο κρουσμάτων θα συμβάλλει στη διασφάλιση συμφωνίας «αερογέφυρας» με το Ηνωμένο Βασίλειο, από όπου προέρχονταν οι τρία εκατομμύρια τουρίστες από τους 16 εκατομμύρια συνολικά που επισκέφτηκαν τη χώρα πέρσι.

Στην Τουρκία, αξιωματούχος δήλωσε πως οι δυο πλευρές βρίσκονται σε στενή επαφή και κοντά σε συμφωνία, με την ανεπίσημη ημερομηνία επανέναρξης των ταξιδίων μεταξύ των δυο χωρών να είναι η 15η Ιουλίου. Ωστόσο, η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την πορεία της επιδημίας στη Βρετανία.

Στην Ισπανία, η υπουργός Τουρισμού είπε πως η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξει για τη Βρετανία, που είναι η «κύρια τουριστική αγορά», παρά τις επιφυλάξεις που είχαν εκφραστεί νωρίτερα λόγω του ρυθμού των μολύνσεων.