Το ελληνικό καλοκαίρι δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, είναι και ιδέα. «The Greek Summer State of Mind», αυτό είναι το νέο μήνυμα που εκπέμπει από σήμερα ο ελληνικός τουρισμός, όπως αυτό παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας καμπάνιας επικοινωνίας της Ελλάδας στις αγορές του κόσμου, παρουσία του πρωθυπουργού, της πολιτικής ηγεσίας του τουρισμού, αλλά και φορέων του κλάδου.

Λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα των συνόρων και την επίσημη έναρξη της τουριστικής σεζόν η Ελλάδα προχωρά με γοργούς ρυθμούς ώστε να διεκδικήσει το κομμάτι που της αναλογεί από την αισθητά περιορισμένη, λόγω κοροναϊού, φετινή τουριστική πίτα.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε και το τηλεοπτικό σποτ, το οποίο θα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο επιχειρώντας να πείσει όσους περισσότερους γίνεται να περάσουν τις διακοπές τους στη χώρα μας.

Όσον αφορά στο μήνυμα, σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο της Marketing Greece, Ιωάννα Δρέττα, σχεδιάστηκε ένα μήνυμα λιτό και απέριττο, σεμνό και με μέτρο γεμάτο με συναίσθηση. Σε ένα πλάνο 40 δευτερολέπτων χωράνε όλα τα παραπάνω, όπως είπε.

Δείτε το σποτ:

Μάλιστα, σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στηρίζει πολλά και στον εγχώριο τουρισμό και γι’αυτό το επόμενο διάστημα αναμένεται να παρουσιαστεί καμπάνια προβολής για την τόνωση του εγχώριου τουρισμού.

Ωστόσο δεν είναι όλα ρόδινα, όπως παρουσιάζονται. Η Ελλάδα αποτελεί μεν έναν από τους πρώτους προορισμούς των τουριστών, λόγω της επιτυχημένης μάχης της με τον κοροναϊό και την ίδια στιγμή η ετοιμάζεται να τους ανοίξει την αγκαλιά της, μιας και ο τουρισμός αποτελεί την πιο βαριά της βιομηχανία, με την ελπίδα να σώσει ότι μπορεί να σωθεί.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου απίθανο το «όνειρο» αυτό να μετατραπεί σε «εφιάλτης». Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τα «εισαγόμενα» κρούσματα, τα οποία σε συνδυασμό με τις εν δυνάμει επιδημιολογικές βόμβες όπως το Κιλκίς και η Ξάνθη, μπορεί να καταστρέψουν ότι χτίσαμε όλοι οι πολίτες της χώρας με κόπο και να προκαλέσουν δεύτερο κύμα, πολύ ισχυρότερο, κύμα του φονικού ιού.

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες

Χαρακτηριστικά είναι όσα λένε οι ειδικοί, οι οποίοι κρούουν σε κάθε ευκαιρία κάνοντας λόγο για λελογισμένο ρίσκο.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για αυτό το θέμα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νίκος Σύψας, ξεκαθάρισε πως «γνωρίζουμε ότι θα υπάρχουν τέτοιου είδους περιστατικά. Είδαμε τι μπορεί να συμβεί το καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή όλοι οι επιβάτες ελέγχονται και μπαίνουν σε καραντίνα».

«Τι θα γίνει όμως όταν αρθούν αυτοί οι περιορισμοί από ορισμένους προορισμούς; Θα έχουμε ένα πρόβλημα, θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα» συμπλήρωσε ο καθηγητής μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Είναι ένα λελογισμένο ρίσκο να ανοίξουμε τον τουρισμό. Το πιο ασφαλές είναι να μην ανοίξουμε τον τουρισμό, αλλά αυτό θα σήμαινε μεγάλες οικονομικές καταστροφές» σημείωσε ο κ. Σύψας, προσθέτοντας ότι «το πρώτο που κάνουμε είναι να χωρίζουμε τις χώρες προέλευσης σε ασφαλείς και μη ασφαλείς. Αυτό δημιουργεί ορισμένες διπλωματικές πιέσεις, αλλά για εμάς πρώτη προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία. Αν κρίνουμε ότι τα ταξίδια από κάποια χώρα δεν είναι ασφαλή, κάνουμε αυτό που πρέπει» υπογράμμισε ο λοινωξιολόγος.

Από την πλευρά του ο καθηγητής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υπογράμμισε πως «είναι σαφές ότι θα υπάρξει κίνδυνος με τους τουρίστες» τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος σημειώνοντας ότι το άνοιγμα των συνόρων είναι το μεγάλο στοίχημα. Από την άλλη, όπως αναφέρει δεν υπάρχει κάνεις σώφρον που να λέει ότι τα σύνορα δεν πρέπει να ανοίξουν.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως ναι μεν υπάρχει ο κίνδυνος, αλλά πρέπει να στήσουμε ένα σύστημα ώστε να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο. Γι αυτό όπως σημειώνει έχουμε διάφορα όπλα όπως το τεστ στα σύνορα στους εισερχόμενους τουρίστες, που μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους καθώς και το σύστημα επιτήρησης και γρήγορης διάγνωσης τυχόν κρουσμάτων και απομόνωσης.

Συγκριτικά με την γρίπη, υπογράμμισε πως ο ιος του κοροναϊού  μειώνεται διαφορετικά από ότι της γρίπης, δίνοντας ως παράδειγμα την Αίγυπτο που έχει πολλά κρούσματα ενώ έχει ζέστη. «Δεν υπάρχει ταύτιση γρίπης με κοροναϊό» αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για πιθανό δεύτερο κύμα κοροναϊού, τόνισε πως «πιστεύω πως κάνοντας όλη αυτή την προσπάθεια με έγκαιρη διάγνωση και τα τεστ στα σύνορα πιστεύω πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κοροναϊού μέσα στο καλοκαίρι».

Οι ημερομηνίες κλειδιά μέχρι 1η Ιουλίου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στους πέντε ενδιάμεσους σταθμούς μέχρι την 1η Ιουλίου και διευκρίνισε ποιες εναπομείνασε οικονομικές δραστηριότητες και χώροι τίθεται σε επαναλειτουργία αρχής γενομένης από το Σάββατο 6 Ιουνίου.

«Βαδίζουμε, εδώ και εβδομάδες, στη Γέφυρα που μας οδηγεί στη «νέα κανονικότητα». Συνεχίζουμε αυτή την πορεία, με πέντε ακόμη ενδιάμεσους σταθμούς: Στις 6, στις 8, στις 15 και τις 29 Ιουνίου, καθώς και την 1η Ιουλίου 2020.

Από μεθαύριο Σάββατο 6 Ιουνίου, επιτρέπεται:

Σάββατο 6 Ιουνίου

  • H λειτουργία της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στα εστιατόρια των ξενοδοχείων,
  • η λειτουργία κυλικείων και αναψυκτήριων, καθώς και η παροχή γευμάτων και ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις,
  • οι υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος.

Δευτέρα 8 Ιουνίου

Την Δευτέρα 8 Ιουνίου, επαναλειτουργούν κέντρα διασκέδασης, νάιτ κλαμπ, μπουάτ, ντισκοτέκ, καφενεία με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια, ίντερνετ καφέ. Επανεκκινούν, επίσης, οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα και οι ψυχαγωγικές μη αθλητικές λέσχες (χωρίς όμως εκδηλώσεις).

Δευτέρα 15 Ιουνίου

Την Δευτέρα 15 Ιουνίου ξεκινούν οι πτήσεις εξωτερικού προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Από την ίδια ημέρα επαναλειτουργούν:

  • Tα καταλύματα εποχικής λειτουργίας,
  •  οι υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης και υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες
  • τα μουσεία και οι ιστορικοί χώροι,
  • οι εγκαταστάσεις γυμναστικής,
  • τα πάρκα αναψυχής και τα θεματικά πάρκα,
  • τα κέντρα σωματικής ευεξίας, σάουνας και σπα, τα λουτρά και οι ιαματικές πηγές.

Δευτέρα 29 Ιουνίου

Την Δευτέρα 29 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι κατασκηνώσεις για παιδιά, και την Τετάρτη 1η Ιουλίου ξεκινούν οι πτήσεις εξωτερικού προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας, πέραν δηλαδή του αεροδρομίων «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Μακεδονία».

Από την ίδια μέρα επανεκκινούν:

  • Oι δραστηριότητες που αφορούν την οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων,
  • οι παραστάσεις με παρουσία κοινού, συναυλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις,
  • οι υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.

Υπογραμμίζεται ότι όλοι οι οικονομικοί φορείς επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες ως προς τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πελατών, την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, την απόσταση μεταξύ των εξυπηρετούμενων, καθώς και εξειδικευμένα μέτρα ανά κατηγορία δραστηριότητας. Σημειώνεται ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις παραλίες, λειτουργούν, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για την εστίαση.

670 χιλιάδες εργαζόμενοι επανέρχονται στη δουλειά

Με τα βήματα που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα και με αυτά που ακολουθούν από τις 6 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου, συνολικά, θα έχουν επανέλθει στην εργασία τους 670.000 εργαζόμενοι (δηλαδή το 97% των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε αναστολή με κρατική εντολή) και θα έχουν επαναλειτουργήσει 249.000 επιχειρήσεις (δηλαδή το 95% του συνόλου των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή).

Ολοκληρώνεται, έτσι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, η επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Ας μην κάνουμε λάθος όμως. Ας μην εφησυχάζουμε. Για αυτό ακριβώς οφείλουμε όλοι να ακολουθούμε πολύ σχολαστικά τους κανόνες και τα πρωτόκολλα υγιεινής, που διαμορφώνονται με βάση τις οδηγίες των ειδικών. Η ατομική ευθύνη και η συλλογική ωριμότητα που επιδείξαμε από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, είναι η πυξίδα που μας οδηγεί με ασφάλεια στη νέα κανονικότητα.