Το σχέδιο της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα παρουσίασε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο στις καθαρές μεταφορές.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία γιορτάζεται σήμερα η κυβέρνηση «κόβει την κόκκινη κορδέλα» εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στη βιώσιμη κινητικότητα, μια εποχή η οποία σηματοδοτείται από την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, την παροχή κινήτρων και την υλοποίηση μετρήσιμων στόχων.

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων επιδότηση για την απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες και δωρεάν στάθμευση.

Ο πρωθυπουργός είπε, ότι «επιδοτούμε σε πρώτη φάση με 100 εκατ. ευρώ και για 18 μήνες την αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου. Υπολογίζεται έτσι θα καλυφθεί το 25% του κόστους για περίπου 14.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το όφελος ανά μονάδα αν συνδυαστεί με το οικολογικό μπόνους και με τις σχετικές φοροαπαλλαγές θα προσεγγίζει τις 10.000 ευρώ».

«Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στην πρίζα του μέλλοντος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «θέλουμε το 2030 ένα στα τρία οχήματα να είναι ηλεκτρικό».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το Εθνικό σχέδιο μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση σχέδιο είναι ένα σχέδιο ολιστικό που άφορα το κράτος και όλους τους πολίτες και γι αυτό συνοδεύεται από αυτή την καινοτόμο και πράσινη συμφωνία που θα υπογράψουν 19 φορείς και 2 υπουργεία.

«Το πρόγραμμα Ηλεκτρικά θα επιδοτεί κατά 15% την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά και ελαφρών φορτηγών και θα επιδοτεί επίσης κατά 25% την αγορά ηλεκτρικών ταξί», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τα ηλεκτρικά οχήματα θα κυκλοφορούν ελεύθερα παντού και για δύο χρόνια θα απαλλάσσονται από τέλη στάθμευσης. Θα εξαιρούνται επίσης από το φορολογητέο εισόδημα οι δαπάνες για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και από τα εταιρικά έσοδα θα εκπίπτει το 50% και το 70% στα νησιά του κόστους αγοράς ή μίσθωσης ενός τέτοιου αυτοκινήτων. Οι ίδιες απαλλαγές θα ισχύουν για τα έξοδα εγκατάστασης των εταιρικών σημείων φόρτισης.