«Πράσινο» γκάζι θέλει να πατήσει η κυβέρνηση και η αρμόδια διυπουργική επιτροπή να κλειδώσει τις τελευταίες λεπτομέρειες του πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση. Κι αυτό διότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να το παρουσιάσει την ερχόμενη Παρασκευή, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Ο τομέας των μεταφορών είναι από τους πιο ρυπογόνους και η Ευρώπη έχει βάλει ως στόχο το 2050 οι ρύποι των εξατμίσεων να έχουν μειωθεί κατά 60% και η κυκλοφορία στις πόλεις να γίνεται με αποκλειστική χρήση μη συμβατικών οχημάτων.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις, σύμφωνα με τη γενική περιγραφή που έκαναν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης και Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής την περασμένη Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνουν επιδοτήσεις σε φυσικά πρόσωπα, εταιρείες και ταξί για απόκτηση ηλεκτρικού ΙΧ, δικύκλου, ποδηλάτου και μικρών βαν, αλλά και πολλά άλλα κίνητρα για απόκτηση ηλεκτροκίνητου οχήματος και εγκατάσταση υποδομών φόρτισης (φορολογικά κίνητρα, δωρεάν χρήση των ελεγχόμενων θέσεων στάθμευσης κ.λπ.).

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για την απόκτηση ηλεκτρικού IX η επιδότηση θα φτάνει τα 4.500 ευρώ.

Επίσης θα δίνεται έξτρα μπόνους 500 ευρώ για εγκατάσταση επιτοίχιου φορτιστή και άλλα 1.000 ευρώ αν ο αγοραστής αποσύρει από την κυκλοφορία το παλιό του αυτοκίνητο.

(Αποκαλυπτικό εκτενές ρεπορτάζ δημοσίευσε πρώτο «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή υπό τον τίτλο «Επιχείρηση Ηλεκτροκίνηση».)

7.500 ευρώ για τα ταξί

Γενναία κίνητρα θα προβλέπονται, σύμφωνα με πληροφορίες, και για τους ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι για αγορά αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος θα επιδοτούνται με 7.500 ευρώ και για υβριδικό 5.500 ευρώ, ενώ με απόσυρση του παλιού τους ταξί θα μπορούν να ωφεληθούν με άλλα 2.500 ευρώ.

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, θα επιτρέπεται να αποκτήσουν έως τρία ηλεκτρικά επιβατικά οχήματα, ή ελαφρά φορτηγά, με επιδότηση 4.500 ευρώ και υβριδικά ελαφρά φορτηγά με μπόνους 3.500 ευρώ.