Μπριάμ

Με τα τελευταία υλικά της άνοιξης και τα πρώτα του καλοκαιρού

food styling: Μάκης Γεωργιάδης, φωτογραφία: Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 35΄, Ψήσιμο 40΄-45΄

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)

4 πατάτες

1 ξερό κρεμμύδι

1 φινόκιο

4 καρότα

7-8 κουκιά με τους λοβούς

4 αγκινάρες (και τα κοτσάνια, καθαρισμένα)

2 μικρά λεμόνια ακέρωτα, πλυμένα

1 φλ. φρέσκος αρακάς, καθαρισμένος

6 σπαράγγια, κομμένα στα 4

2 κ.σ. μάραθος, ψιλοκομμένος

2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

2 κ.σ. άνηθος, ψιλοκομμένος

200 ml ελαιόλαδο

250 ml νερό

Aλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά. Κόβουμε τις πατάτες, το κρεμμύδι και το φινόκιο κατά μήκος στα δύο και μετά σε φέτες. Κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες. Βγάζουμε τα κουκιά από τους λοβούς τους και τους κόβουμε στη μέση. Κόβουμε τις αγκινάρες στη μέση και καθαρίζουμε το χνούδι τους. Κόβουμε και καθαρίζουμε τα κοτσάνια τους. Στύβουμε τα λεμόνια και κρατάμε τις λεμονόκουπες.

Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ (και τις λεμονόκουπες), και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε με τα χέρια. Αδειάζουμε σε ένα βαθύ ταψί 30-35 εκ. Προσθέτουμε το νερό, καλύπτουμε με λαδόκολλα και σφραγίζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 30 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 10-15 λεπτά ακόμη.

Γευσιγνώστης
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk