Brexit: Νέο τελεσίγραφο Μπαρνιέ σε Τζόνσον

Τελεσίγραφο, μέσω των βρετανικών «Times», έστειλε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ στον βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον

Τελεσίγραφο, μέσω των βρετανικών «Times», έστειλε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ στον βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.

Το τελεσίγραφο αναφέρει πως πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, αλλιώς η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας θα συμβεί χωρίς εμπορική συμφωνία.

Μιλώντας λίγο πριν από τον τέταρτο γύρο διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΒ μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του έτους, ο κ. Μπαρνιέ κατηγορεί τη βρετανική κυβέρνηση για αθέτηση δεσμεύσεων.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει ένα βήμα πίσω, δύο βήματα πίσω, τρία βήματα πίσω από τις αρχικές δεσμεύσεις. Οι Βρετανοί διαπραγματευτές πρέπει να είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με αυτά που υπέγραψε μαζί μας ο πρωθυπουργός. Επειδή οι 27 επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχουν κοντή μνήμη. Θυμόμαστε πολύ καθαρά το κείμενο που διαπραγματευτήκαμε με τον Μπόρις Τζόνσον. Και θέλουμε απλά να δούμε συμμόρφωση με αυτό. Κατά γράμμα. Και αν αυτό δε συμβεί, τότε δε θα υπάρξει συμφωνία», προειδοποιεί ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο κ. Μπαρνιέ θεωρεί πως η βρετανική πλευρά δεν τηρεί το περιεχόμενο της λεγόμενης Πολιτικής Διακήρυξης για τη μελλοντική σχέση. Οι ανησυχίες του επικεντρώνονται στο λεγόμενο ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού που κατά την ΕΕ απαιτεί μεταξύ άλλων κοινούς κανόνες αναφορικά με την περιβαλλοντική προστασία και την αγορά εργασίας, καθώς και στην εξασφάλιση των αλιευτικών δικαιωμάτων Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα.

«Το Brexit είναι μία κατάσταση στην οποία όλοι χάνουν. Αν δεν πετύχουμε συμφωνία, τότε θα υπάρξουν ακόμα περισσότερες επιπτώσεις. Και τότε αυτές βέβαια θα προστεθούν στις ήδη σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού», σχολιάζει ο κ. Μπαρνιέ.

Συμπληρώνει ότι οι δύο πλευρές έχουν ευθύνη να κάνουν ό,τι μπορούν για να πετύχουν μια συμφωνία και ότι ελπίζει πως αυτό θα σταθεί δυνατό.

Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος από τον οποίο η εφημερίδα ζήτησε σχόλιο, απαντά πως «είναι το Ηνωμένο Βασίλειο που παρακινεί την οποία πρόοδο σε αυτή τη διαπραγμάτευση», ενώ αντιθέτως η Κομισιόν «είτε δεν είναι έτοιμη είτε δεν είναι πρόθυμη να προσδώσει δυναμική» στη διαπραγμάτευση.

«Έχουμε πολύ λιγότερα να χάσουμε από εσάς»

Κατά τον κ. Μπαρνιέ η ΕΕ έχει πολύ λιγότερα να χάσει από μια αδυναμία κατάληξης σε συμφωνία για τη μελλοντική σχέση. Όπως λέει, το 7% των εξαγωγών της ΕΕ πηγαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αντίθετα το 47% των βρετανικών εξαγωγών καταλήγει σε χώρες-μέλη.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα ο κ. Μπαρνιέ και ο Βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Φροστ είχαν ανταλλάξει επικριτικές επιστολές, επιρρίπτοντας ο ένας την ευθύνη στον άλλο για την έλλειψη προόδου.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μισέλ Μπαρνιέ είχε δηλώσει πως η ΕΕ είναι ανοιχτή σε μια παράταση δύο ετών της μεταβατικής περιόδου, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για μια συμφωνία. Ο κ. Φροστ απάντησε ότι «σταθερή στάση» της βρετανικής κυβέρνησης είναι πως δε θα ζητηθεί καμία τέτοια παράταση. Ένα αίτημα παράτασης θα πρέπει να υποβληθεί έως το τέλος Ιουνίου, με βάση τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα αρχίσει αυτή την εβδομάδα, ενώ στα μέσα Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί σύνοδος υψηλού επιπέδου για να εκτιμηθεί η πρόοδος που θα έχει επιτευχθεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk