Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν προτίθεται να επιτρέψει σε μία τρίτη χώρα να θέσει εκείνη τους όρους πρόσβασης στην Ενιαία Αγορά, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, την έκβαση των οποίων χαρακτήρισε απογοητευτική.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να επιλέγει τα πιο ελκυστικά στοιχεία της Ενιαίας Αγοράς χωρίς να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που ακόμη και μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλουν να εκπληρώνουν, προειδοποίησε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι προειδοποιήσεις

«Δεν θα υπάρξει συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς μία ισορροπημένη συμφωνία για την αλιεία και τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού», προειδοποίησε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

«Δεν θα απεμπολήσουμε τις αξίες μας προς όφελος της βρετανικής οικονομίας…Το Λονδίνο δεν είναι σε θέση να κατανοήσει τις ίδιες του τις επιλογές ως προς το Brexit όταν αυτές αφορούν την λατρεμένη ενιαία αγορά», είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

«Το Λονδίνο είτε θα υποχωρήσει, είτε θα υπάρξει αδιέξοδο», προειδοποίησε ο ευρωπαίος διαπραγματευτής, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη για μία βρετανική έξοδο χωρίς συμφωνία και ότι οι προετοιμασίες για το ενδεχόμενο αυτό θα επιταχυνθούν.

Ο βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Φροστ έκανε επίσης λόγο για έλλειψη προόδου και ζήτησε «αλλαγή προσέγγισης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης» στον επόμενο γύρο συνομιλιών που θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου.

«Τίποτε καινό υπό τον ήλιο», συνόψισε ευρωπαϊκή πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις. Εκτός ίσως του ότι οι τόνοι ανέβηκαν, αυτή την φορά οι ανταλλαγές ήταν περισσότερο «αυστηρές, λίγο σκληρές».

«Κάνουμε βήματα επί τόπου και ο χρόνος περνά», ελλείψει «κοινού οράματος ως προς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε», δήλωσε άλλη ευρωπαϊκή πηγή.

Οι Βρετανοί, οι οποίοι αποχώρησαν επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Ιανουαρίου, έχουν εισέλθει σε μία μεταβατική περίοδο που λήγει στο τέλος του έτους, κατά την διάρκεια της οποίας συνεχίζουν να εφαρμόζουν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι διαπραγματευτές καλούνται θεωρητικά να αποφασίσουν τον Ιούνιο εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας ή εάν θα χρειασθεί παράταση των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, το Λονδίνο απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα.

Κακοπιστία

«Είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να κάνουν χωρίς παράταση, άρα δεν θα υπάρξει παράταση. Αλλά είναι εξωφρενικό», σχολιάζει, ευρωπαϊκή πηγή δηλώνοντας ότι οι Βρετανοί επιδεικνύουν κακοπιστία συνδυαζόμενη με οικονομική τύφλωση.

Βασικό σημείο διαφωνίας, η μορφή που θα έχει η συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν μία ευρεία και φιλόδοξη συμφωνία που θα διέπει το σύνολο της σχέσης ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το Λονδίνο δεν επιδιώκει παρά μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με βάση το μοντέλο της συμφωνίας ΕΕ-Καναδά, στην περιφέρεια της οποίας θα μπορούσαν να γίνουν αργότερα οι διαπραγματεύσεις για τα επιμέρους θέματα.

Ομως, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήταν έτοιμη να δεχθεί μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο εάν συνδυαζόταν με εγγυήσεις επί των όρων ανταγωνισμού στον κοινωνικό, περιβαλλοντικό και φορολογικό τομέα (level playing field), ώστε να μην βρεθεί αντιμέτωπη με μία απορυθμισμένη οικονομία στην πόρτα της. Αυτό ακριβώς θέλουν οι Βρετανοί, γι’ αυτό και απορρίπτουν την ευρωπαϊκή απαίτηση.

Ο Ντέιβιντ Φροστ δήλωσε μάλιστα σήμερα ότι αυτό το σημείο αποτελεί και το κύριο εμπόδιο σε μία συμφωνία, διότι το Λονδίνο δεν προτίθεται να συνδεθεί στο μέλλον με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Σε ό,τι αφορά την αλιεία, ένα δύσκολο θέμα για το οποίο οι διαπραγματευτές έχουν δεσμευθεί ότι θα συμφωνήσουν μέχρι τον Ιούλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο επιμένει σε συμφωνία που θα προβλέπει ετήσια επαναδιαπραγμάτευση των ποσοστώσεων αλιείας στα βρετανικά ύδατα, την οποία αρνούνται οι Βρυξέλλες.