Πολύ σοβαρές συνέπειες για τη ζωή των προσφύγων θα επιφέρει η διακοπή των ως τώρα παροχών, που προβλέπεται από 1η Ιουνίου, επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση οχτώ οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι πρόσφυγες καλούνται, πλέον, «να ενταχθούν, να βρουν δουλειά και σπίτι, να μάθουν ελληνικά, να πάνε στο σχολείο, να ανακτήσουν την αυτόνομη ζωή που εγκατέλειψαν στις φλόγες του πολέμου και των διώξεων. Αλλά μπορούν;», θέτουν το ερώτημα οι οργανώσεις.

Η διαδικασία της ένταξης, σημειώνουν οι οργανώσεις, η προετοιμασία για τη μετάβαση στη “βιοπάλη”, «ξεκινάει από τη στιγμή της υποδοχής, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η έξωση να θεωρηθεί σημείο εκκίνησης για μια εν δυνάμει και χωρίς καμία απολύτως υποστήριξη διαδικασία ένταξης”.

Πολλοί είναι ευάλωτοι, σωματικά και ψυχικά και χρήζουν υποστήριξης για να προσπελάσουν τα γλωσσικά, γραφειοκρατικά και άλλα προσκόμματα, που διαχρονικά τους στερούν την πρόσβαση σε απαραίτητες υπηρεσίες και αγαθά. Πολλές είναι γυναίκες με μικρά παιδιά, ακόμη και μηνών, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η κοινωνική ένταξη «προϋποθέτει την κατάρτιση και υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης ενταξιακής πολιτικής», καταλήγουν οι οργανώσεις, «με ολιστικά προγράμματα υποστήριξης των προσφύγων, ώστε να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, στην ελληνομάθεια και στην εύρεση στέγης».

Οι υπογράφουσες οργανώσεις είναι: Διοτίμα – Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Help Refugees / Choose Love, HumanRights360, Κέντρο Ημέρας Βαβέλ, Terre des hommes Hellas

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ