Οι ξεχασμένοι πρόσφυγες στη Μόρια κουνούν απλά το  κεφάλι τους μόνο όταν τους ρωτούν εάν φοβούνται το ξέσπασμα του κοροναϊού στο νησί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild, υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από τον κοροναϊό με τα οποία οι πρόσφυγες είναι αναγκασμένοι να ζουν καθημερινά και να φοβούνται για τις ζωές τους.

«Φόβο είχα μόνο όταν πήγα να πνιγώ στη θάλασσα όταν έπεσα από τη βάρκα που με μετέφερε εδώ»  λέει η 14χρονη Αχμέντ από το Αφγανιστάν. Φοβάμαι επίσης εκείνους που επιτίθενται ο ένας στον άλλο με μαχαίρια», πρόσθεσε αποδεικνύοντας πως ο κοροναϊός είναι ακόμη ένα απλό εμπόδιο που πρέπει να αντιμετωπίσει.

210 άτομα μοιράζονται μια τουαλέτα, 630 μοιράζονται ένα ντους

Μια γυναίκα που είναι απασχολημένη προσπαθώντας να επισκευάσει το σπίτι της, λέει: «Ακόμη και πριν από τον κοροναϊό σχεδόν κανένας δεν μας φρόντιζε», αναφέρει.

Η απόσταση, όπως απαιτείται στην εποχή του κοροναϊού είναι αδύνατον να εφαρμοστεί στη Μόρια. Η αναμονή για ένα πιάτο φαγητό διαρκεί ώρες. Η πρόσβαση στο νερό και την αποχέτευση είναι επίσης περιορισμένη και δεν υπάρχουν πάρα πολλές τουαλέτες και ντους. 210 άτομα μοιράζονται μια τουαλέτα, 630 μοιράζονται ένα ντους.

Καθημερινά τα φαινόμενα βίας

Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότερα είναι τα φαινόμενα βίας στον καταυλισμό των προσφύγων καθώς αντίπαλες ομάδες επιτίθενται η μία στην άλλη σχεδόν κάθε βράδυ, μια γυναίκα (23) πέθανε την περασμένη εβδομάδα μετά από επίθεση με μαχαίρι.

Υπήρξαν 13 σοβαροί τραυματισμοί από τον Ιανουάριο με αποτέλεσμα τέσσερις πρόσφυγες να είναι νεκροί.

«Έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα εδώ από τον ιό: δεν υπάρχει ασφάλεια. Μεμονωμένοι άντρες μεθούν κάθε βράδυ και προκαλούν προβλήματα με τα μαχαίρια. Μετά τις 9:00 π.μ., οι γυναίκες δεν μπορούν πλέον να πάνε στην τουαλέτα, δεν είναι ασφαλές γι ‘αυτές», αναφέρει ο 16χρονος Σιανέρ από το Ιράκ.

«Υπάρχουν πολλές μάχες κάθε βράδυ στο στρατόπεδο. Έχουν μαχαίρια. Είναι επικίνδυνο, άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Φοβάμαι κάθε βράδυ» αναφέρει η 16χρονη Μίτρα.

Το πώς θα συνεχιστούν τα πράγματα στη Λέσβο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες είναι αβέβαιο.

Ο Χρήστος Λαζαρίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας για το Ελληνικό Φόρουμ για τους Πρόσφυγες ζητά γρηγορότερες διαδικασίες:

«Πρέπει τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να γίνουν ταχύτερες και δίκαιες διαδικασίες για την χορήγηση ασύλου και να υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο ένταξης για τους ανθρώπους που θα μείνουν εδώ», τονίζει.