Ολοκληρώθηκε η πρώτη συναλλαγή πώλησης χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, με τη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου ανεξασφάλιστων χορηγήσεων της PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε στον όμιλο Intrum.

Η πώληση, όπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν υπογράφηκε η σχετική σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών, έγινε στο 7% επί της ονομαστικής αξίας των ανοιγμάτων ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Δηλαδή το τίμημα ανήλθε στα 71 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το πακέτο Aeolus που μεταβιβάστηκε αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής και μικρά επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις συνολικής απαίτησης 2,40 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή είναι ενθαρρυντική για τη συνέχιση των δράσεων εμπροσθοβαρούς εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών, καθώς επιβεβαιώνει ότι παρά την αναμενόμενη λόγω κορωνοϊού ύφεση, το ενδιαφέρον των επενδυτών για τοποθετήσεις στην εγχώρια αγορά χρέους παραμένει ενεργό.

Υπενθυμίζεται ότι η PQH διαχειρίζεται από το 2016 το σύνολο των χαρτοφυλακίων των υπό εκκαθάριση τραπεζών που προέκυψαν από τον τελευταίο γύρο συγκέντρωσης του κλάδου, μετά από ανάθεση που έγινε από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Πρόκειται για το κακό τμήμα των πρώην Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Proton Bank, Probank, First Business Bank (FBB), Πανελλήνια Τράπεζα, Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου – Λήμνου, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσων, Συνεταιριστική Τράπεζα Εύβοιας, Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας και Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου.

Η αγορά του πακέτου Aeolus έγινε από την εταιρεία ειδικού σκοπού του ομίλου της Intrum, Intrum Hellas Designated Activity Company (DAC). Η διαχείρισή τους από εδώ και στο εξής θα γίνει από την Intrum Hellas, την εταιρεία που έχει ήδη αναλάβει κατ΄ αποκλειστικά την ανάκτηση όλου του κόκκινου χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο κ. Άκης Μπης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum Investments για την Ελλάδα, επεσήμανε ότι «ολοκληρώνοντας την εξαγορά του χαρτοφυλακίου Aeolus, επιβεβαιώνουμε το σταθερό επενδυτικό ενδιαφέρον και τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε με συνέπεια και στήριξη στην ελληνική αγορά η οποία έχει στρατηγική σημασία για τον Όμιλο Intrum και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum Hellas και μέλος της Διοικητικής Ομάδας του Ομίλου Intrum, δήλωσε, με αφορμή την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ότι «η εξειδικευμένη τεχνογνωσία και η χρήση σύγχρονων εργαλείων στη διαχείριση απαιτήσεων, καθώς και η μακροχρόνια εμπειρία και οι εξαιρετικές επιδόσεις του Ομίλου στις 24 ευρωπαϊκές αγορές όπου δραστηριοποιείται αποτελούν τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «διαχειριζόμαστε τις απαιτήσεις όλων των χαρτοφυλακίων μας με γνώμονα την υποστήριξη της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δανειοληπτών, στηρίζοντας παράλληλα την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ειδικά στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε λόγω της πανδημίας του ιού COVID-19».