Κ. Πιερρακάκης: Παραμένουν υψηλές οι τιμές στις τηλεπικοινωνίες

Πρόθεση για μείωση της φορολογίας στα data σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά δεδομένα

Περιθώριο για επιπλέον μείωση στις τιμές των τηλεπικοινωνιώω στη χώρα μας βλέπει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή κατά την ενημέρωση των μελών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Παραδέχθηκε ότι η φορολογία αποτελεί ανασταλτική παράμετρο για τη μείωση των τιμών, κυρίως ως προς το σκέλος των δεδομένων κινητής, την οποία και η κυβέρνηση επιθυμεί μεν να περιορίσει, αυτό όμως εξαρτάται και από τις δυνατότητε της οικονομίας.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Πιερρακάκης είπε ξεκάθαρα ότι οι τιμές των τηλεπικοινωνιακών παρόχων είναι υψηλές. «Αυτός ήταν και ο λόγος που υπήρξε πρωτοβουλία σε επίπεδο Πρωθυπουργού. Και υπήρξε βελτίωση» επισήμανε, υπογραμμίζοντας όμως ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα στο βέλτιστο σημείο.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από σχετική προτροπή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι προχώρησαν σε αύξηση των διαθέσιμων data στα υφιστάμενα πακέτα, διατηρώντας σταθερές τις τιμές. Αυτή η πρακτική είχε μεν ως αποτέλεμσ τη μείωση της τιμής ανά GB, επικρίθηκε όμως γιατί δεν είχε άμεσο αντίκρισμα στην τσέπη του καταναλωτή.

«Είχαν όμως και οι πάροχοι να αντιμετωπίσουν ορισμένα σημαντικά ζητήμα και η κριτική σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να είναι χειρουργικής φύσεως» ανέφερε, εξηγώντας ότι ουσιαστικά η εμπορική πρακτική των παρόχων να αναρτούν στις επίσημες σελίδες τους μη αντιπροσωπευτικές τιμές για τα πακέτα τους, προκειμένου κατόπιν να προχωρούν σε…παζάρια εν είδη προσφορών με κάθε χρήστη ξεχωριστά.

Αυτό στοίχισε στην κατάταξη της χώρας στους διεθνείς δείκτες (που λαμβάνουν ως δεδομένες τις δημοσιευμένες τιμές), όπως εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης, «κι αυτό έκανε την Ελλάδα να φαίνεται -ενώ είναι ακριβή- πολύ ακριβότερη από όσο είναι».

Το παραπάνω είναι κι ένα σύνηθες επιχείρημα των παρόχων όταν δημοσιεύονται έρευνες, όπως η πρόσφατη της φινλανδικής Rewheel η οποία ανέφερε ότι χώρα μας παραμένει διαχρονικά μια από τις πιο ακριβές αγορές σε ό,τι αφορά στα δεδομένα κινητής.

Όσον αφορά τη φορολογία, ο υπουργός επισήμανε ότι αποτελεί πρόβλημα και πρόθεση γενικά της κυβέρνησης είναι να την «κατεβάσει», ειδικά για τα δεδομένα που συνδέονται άμεσα με την πρόσβαση στο διαδίκτυο, όμως «αυτό αποτελεί συνάρτηση των δυνατοτήτων και του δημοσιονομικού χώρου».

Στο θέμα της πρόσβασης σε ευρυζωνικές τεχνολογίες και τα δίκτυα 4ης γενιάς. Επισήμανε δε ότι η πρόσβαση αυτή τη στιγμή σε ευρυζωνικότητα για τα ελληνικά νοικοκυριά κυμαίνεται στο 99,5%, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk