Η πρώτη διαδικτυακή ζωντανή συζήτηση του online 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που διεξάγεται αυτές τις ημέρες, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Μαΐου το βράδυ, στο κανάλι youtube του Φεστιβάλ. Συμμετείχαν ο βρετανός πολεμικός ανταποκριτής Ρόμπερτ Φισκ και ο Γιούνγκ Τσανγκ, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Αυτό δεν είναι ταινία» που παρακολουθεί από κοντά τον Ρόμπερτ Φισκ επί το έργον (η ταινία συμμετέχει στο πρόγραμμα της εφετινής διοργάνωσης).

«Η διεισδυτική ματιά του Ρόμπερτ Φισκ με βοήθησε να ξεδιαλύνω πολλές από τις απορίες που μου είχαν δημιουργηθεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου, καθώς είχα μια πολύ συγκεχυμένη εικόνα για το γεωπολιτικό τοπίο στη Μέση Ανατολή» είπε ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ ο οποίος παρακολουθούσε την αρθρογραφία του Ρόμπερτ Φισκ ήδη από την εποχή που ήταν φοιτητής στο πανεπιστήμιο. Όταν στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές του 2016, ο Τσανγκ όπως πολύς κόσμος, εξεπλάγην με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ – εφόσον όλα τα γνωστά και παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης θεωρούσαν ένα τέτοιο σενάριο εξωφρενικό – αντιλήφθηκε ότι τον ενδιαφέρουν φωνές σαν του Ρόμπερτ Φισκ, «ο οποίος δεν στέκεται στα προφανή, αλλά αναζητεί την αθέατη αλήθεια».

Ωστόσο όταν αποφάσισε να τον κάνει θέμα της ταινίας του, ήταν αρκετά φοβισμένος ενόψει της πρώτης συνάντησής του με τον Ρόμπερτ Φισκ, πιστεύοντας πως θα αντικρίσει έναν άνθρωπο απρόσιτο και αυστηρό. Όταν όμως ταξίδεψε στη Βηρυτό, τον περίμενε μια έκπληξη. Ο Φισκ αποδείχτηκε «πνευματώδης, εξωστρεφής και πολύ προσιτός, ένας δημοσιογράφος που πρεσβεύει τις πατροπαράδοτες αξίες της δημοσιογραφικής έρευνας, που αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία στη σημερινή εποχή των fake news και της παραπληροφόρησης».

Για τον Ρόμπερτ Φισκ – ο οποίος μάλιστα προέβη σε δυσοίωνες προβλέψεις όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία και την πιθανότητα εξεύρεσης ειρηνευτικής λύσης στο κοντινό μέλλον – στις ιστορίες των ανθρώπων κρύβεται η αλήθεια την οποία κυνηγά ως δημοσιογράφος και ανταποκριτής. «Στόχος μου είναι κάθε ανταπόκριση που γράφω να μοιάζει με γράμμα που στέλνω σε κάποιον φίλο, να μην είναι σοβαροφανής ή ακαδημαϊκή». Για τον δημοσιογράφο οι ανταποκριτές, έχουν την υποχρέωση να σκαλίζουν πιο βαθιά, να μην αντιγράφουν απλώς τα ανακοινωθέντα που δημοσιεύουν τα πρακτορεία ειδήσεων.

«Όποιος θέλει να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία πρέπει να έχει κατά νου πως θα πρέπει να αφοσιωθεί ολόψυχα σε αυτήν και να την αντιμετωπίζει ως λειτούργημα και όχι ως συναλλαγή ή μια απλή επαγγελματική δραστηριότητα» είπε. «Ο δημοσιογράφος έχει την υποχρέωση να είναι αυτόπτης μάρτυρας των όσων καταγράφει, να αναζητεί την αλήθεια και να επενδύει όλο του το είναι, τιμώντας την ιερή αποστολή που έχει αναλάβει».