Ανησυχία προκαλεί η πρόθεση της Κίνας να υπονομεύσει τις πολιτικές ελευθερίες και να πλήξει την ημιαυτονομία του Χονγκ Κονγκ, όπως φαίνεται από τους νόμους κατά των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και άλλων «μέτρων ασφαλείας» που πρόκειται να υιοθετήσει το Πεκίνο. Η κινεζική πρόταση ανακοινώθηκε πριν από την ετήσια συνάντηση του ανώτατου πολιτικού οργάνου της χώρας, που ξεκίνησε στο Πεκίνο την Παρασκευή και αναμένεται να εγκρίνει τις αδρές γραμμές του σχεδίου για το Χονγκ Κονγκ την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιβάλλοντας την εξουσία του στο Χονγκ Κονγκ, το Πεκίνο θα επιδεινώσει τις ήδη δύσκολες σχέσεις του με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, που έχει δηλώσει ότι θα αντιδράσει σκληρά σε τυχόν πάταξη της ημιαυτόνομης επαρχίας. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να πυροδοτήσει βίαιες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, όπως εκείνες που ξέσπασαν επί μήνες πέρσι.

Η πρώην βρετανική αποικία απολαμβάνει ελευθερίες σε σχέση με την υπόλοιπη Κίνα, όπως ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και ελευθερία του συνέρχεσθαι. Η πρόταση της Κίνας όμως θα περιορίσει την πολιτική «μια χώρα, δύο συστήματα» που εφαρμόζεται αφότου αποχώρησαν οι Βρετανοί από το Χονγκ Κονγκ το 1997.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θεωρεί ότι οι αλλαγές που προτείνει στη νομοθεσία για την ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ είναι απαραίτητες για να προστατεύσουν την Κίνα από εξωτερικές δυνάμεις που επιθυμούν να πλήξουν την κυριαρχία της. Το Πεκίνο έχει ξαναπροσπαθήσει να επιβάλει παρόμοιους νόμους στο Χονγκ Κονγκ, εγκαταλείποντας την προσπάθεια όταν ξέσπασαν έντονες διαδηλώσεις, αλλά αυτή τη φορά το διαφορετικό και πιο ανησυχητικό είναι ότι παρακάμπτει τελείως την τοπική κυβέρνηση, υπονομεύοντας την σχετική αυτονομία της επαρχίας. Οι νόμοι θα περάσουν από την Εθνική Λαϊκή Συνέλευση που ξεκίνησε την ετήσια συνεδρίασή της στο Πεκίνο την Παρασκευή.

Σε μια προσπάθεια να προλάβει τις διεθνείς αντιδράσεις, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε επιστολή στους πρέσβεις που υπηρετούν στο Πεκίνο την Πέμπτη, προτρέποντάς τους να υποστηρίξουν τους νέους νόμους. Για να εξηγήσει την αναγκαιότητά τους, η επιστολή αναφέρει ότι «η αντιπολίτευση στο Χονγκ Κονγκ συνωμοτεί επί καιρό με εξωτερικές δυνάμεις για να πραγματοποιεί ενέργειες απόσχισης, ανατροπής, διείσδυσης και καταστροφής κατά της κινεζικής ενδοχώρας».

Αντίδραση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέδρασε αμέσως: «Κάθε προσπάθεια να επιβληθεί νομοθεσία εθνικής ασφαλείας που δεν αντικατοπτρίζει τη βούληση του λαού του Χονγκ Κονγκ είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητική και θα καταδικαστεί έντονα από τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα».

Αφού υπονόμευσε συστηματικά τις πολιτικές ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ, το Πεκίνο δείχνει ότι η νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια αποτελεί ένα νέο εργαλείο που θα του επιτρέψει να αντιμετωπίζει ευθέως τις πολιτικές αντιδράσεις, όπως εκείνες που ξέσπασαν πέρσι με αφορμή νόμο που θα επέτρεπε σε πολίτες του Χονγκ Κονγκ να δικάζονται στην Κίνα. Ο νόμος αποσύρθηκε από την τοπική κυβέρνηση αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν αμείωτες με ευρύτερες απαιτήσεις για δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ, ώσπου ξέφτισαν λόγω κορωνοϊού.

Το Πεκίνο θεωρεί τις διαδηλώσεις ευθεία αμφισβήτηση της εξουσίας του και ο Σι Τζινπίνγκ, ένας από τους ισχυρότερους προέδρους της σύγχρονης ιστορίας της Κίνας, είναι αποφασισμένος να πάρει το πάνω χέρι.