Διάβημα στην τουρκική πλευρά πραγματοποιήθηκε σήμερα από την ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα με αφορμή τα γεγονότα που έχουν διαδραματιστεί τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο, όπου επιδιώκεται να παρεμποδιστεί η επέκταση του φράχτη σε σημείο του νότιου τμήματος του προγεφυρώματος των Φερών με σκοπό να ενισχυθεί η αποτροπή της παράνομης εισόδου μεταναστών από τη γειτονική χώρα – κατά το πρότυπο όσων συνέβησαν στα τέλη Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου, υπό την καθοδήγηση των επίσημων τουρκικών αρχών.

Η Αθήνα επεδίωκε τις τελευταίες ημέρες να λυθεί το πρόβλημα σε τοπικό επίπεδο, ωστόσο αυτό, όπως φαίνεται από την τελευταία εξέλιξη, δεν κατέστη εφικτό. Ουσιαστικά, η διαφωνία έγκειται στο γεγονός ότι η Τουρκία (σσ. στην περιοχή υπάρχουν δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γειτονικής χώρας) αμφισβητεί ότι ένα συγκεκριμένο κομμάτι εδάφους ανήκει στην ελληνική πλευρά εκμεταλλευόμενη μία αλλαγή στην κοίτη του ποταμού.

Τα όρια έχουν καθοριστεί από τη χάραξη των συνόρων με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923. Ωστόσο, το ακριβές σημείο της τοποθέτησης του φράχτη φαίνεται να αποτελεί το σημείο έντασης, αφού η Τουρκία επιδιώκει να βρίσκεται αυτό όσο μακρύτερα γίνεται από το απώτατο όριο της μεθοριογραμμής.