Δε θα ξεπερνούν τα 21 μέτρα τα κτίρια πέριξ της Ακρόπολης – Δείτε τις εξαιρέσεις

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας τα ύψη των κτιρίων μπορούν να φθάσουν μέχρι και τα 32 μ. αν και σε ορισμένες περιπτώσεις τα ξεπερνούν

Δεν θα ξεπερνούν τα 21μ. πλέον τα κτίρια που θα οικοδομούνται πέριξ της Ακρόπολης, το μέγιστο θα είναι τα 24 μ. για εκείνα που θα έχουν πρόσοψη προς τη λεωφόρο Συγγρού, ενώ δεν θα επιτρέπεται στις ταράτσες τους η κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελούν οι χρηστικοί κλωβοί των ανελκυστήρων, το εμβαδό των οποίων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 35 τ.μ. ενώ θα επιτρέπεται και φύτευση ύψους 1 μ. Αυτά προβλέπονται στο σχέδιο «Ειδικού Προεδρικού Διατάγματος καθορισμού υψών εντός οριοθετημένης περιοχής που περιβάλλει την Ακρόπολη και ειδικότερα εντός της περιοχής Μακρυγιάννη/Κουκάκι», υπέρ του οποίου γνωμοδότησε ομόφωνα απόψε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας τα ύψη των κτιρίων μπορούν να φθάσουν μέχρι και τα 32 μ. αν και σε ορισμένες περιπτώσεις το ξεπερνούν. Και είναι η υπόθεση του εν λειτουργία ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου που ανακίνησε το θέμα και για το οποίο το ΚΑΣ προσφάτως γνωμοδότησε υπέρ της αφαίρεσης δύο ορόφων του ώστε το ύψος του να διαμορφωθεί στα 24 μ. (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό οι προβλεπόμενες απολήξεις), ώστε να μην πλήττει αισθητικά τον Ιερό Βράχο. Το σημερινό του ύψος είναι 36μ.

Το Προεδρικό Διάταγμα όταν εκδοθεί -γεγονός που αναμένεται να συμβεί εντός του καλοκαιριού – θα επιτρέψει την επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη, καθώς έχει γίνει αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για κτίρια ύψους άνω των 17,5 μ.από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ήδη από τον Μάρτιο του 2019 κι η οποία κατόπιν παράτασης ισχύει ως το τέλος του τρέχοντος μηνός, ώστε να ξεκαθαριστεί το νομοθετικό πλαίσιο για τα επιτρεπόμενα ύψη στην περιοχή πέριξ της Ακρόπολης. Να σημειωθεί ότι το υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα αφορά τις νέες οικοδομικές άδειες και δεν έχει αναδρομική ισχύ για τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk