Μετά τις δύο πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που ορίζουν ρητά ότι τα κτίρια γύρω από την Ακρόπολη δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 21 μέτρα (το ΚΑΣ πρόσφατα γνωμοδότησε για 24 μέτρα), συνεδριάζει σήμερα το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) προκειμένου να διαμορφωθεί το σχέδιο Ειδικού Προεδρικού Διατάγματος.

Στο Συμβούλιο έχει κατατεθεί σχετική εισήγηση του υπουργού και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και Δημήτρη Οικονόμου,  που ορίζει  ότι το επιτρεπόμενο ύψος πρέπει να μειωθεί στα 21 μέτρα, δηλαδή κατά τρεις ορόφους ή και περισσότερο, με εξαίρεση μια ζώνη κατά μήκος της Λεωφόρου Συγγρού, στην οποία το επιτρεπόμενο ύψος θα περιοριστεί στα 27 μέτρα, όπως είχε γράψει και το Βήμα της Κυριακής.

Το νέο ύψος θα ισχύει για τις νέες οικοδομικές άδειες και δεν θα αφορά αναδρομικά στα νομίμως υφιστάμενα κτίρια. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας τα ύψη των κτιρίων σήμερα μπορούν να φτάσουν τα 32 μέτρα και (υπό προϋποθέσεις) ακόμη πιο ψηλά.

Το Ειδικό Προεδρικό Διάταγμα, αφού διαμορφωθεί, θα αποσταλεί άμεσα για έλεγχο στο ΣτΕ. Στόχος του υπουργείου είναι έως τα μέσα Ιουλίου να έχει εκδοθεί, ώστε να εκκινήσει η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, η οποία έχει ανασταλεί εδώ και έναν χρόνο, με όρους που να εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή προστασία της ευρύτερης περιοχής νοτίως της Ακρόπολης.

Το Προεδρικό Διάταγμα είναι το πρώτο βήμα για την προστασία της Ακρόπολης. Θα ακολουθήσει επανεξέταση του συνολικού καθεστώτος δόμησης και χρήσεων γης, όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά στο σύνολο του  Δήμου Αθηναίων, με την εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Επίσης, το ΥΠΕΝ προτίθεται να ξεκινήσει ελέγχους για αυθαίρετες κατασκευές στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η απόφαση για την τόσο μεγάλη μείωση των επιτρεπόμενων υψών ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη. Κι αυτό διότι υπάρχουν κτίρια που έχουν ήδη κατασκευαστεί με μεγάλα ύψη και νόμιμη οικοδομική άδεια, όχι με ευθύνη των ιδιοκτητών τους, αλλά λόγω της αδράνειας του Δημοσίου.