Μίνι καύσωνας έρχεται στη χώρα μας προσεχείς ημέρες, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει σταδιακά και να «χτυπά» πρωτόγνωρες τιμές, ακόμα και πάνω από τους 40 βαθμούς, μέχρι και την Κυριακή.

Ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει από σήμερα Παρασκευή τους 40 βαθμούς, ενδεχομένως σε κάποιες περιοχές της Αττικής, στη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα και τη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με την υπηρεσία meteo, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη χώρα μας η απόκλιση από τη μέση τιμή της θερμοκρασίας -τις ημέρες του καύσωνα- θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου και θα είναι η μεγαλύτερη που θα καταγραφεί σε όλο τον πλανήτη τις επόμενες ημέρες.

Ρεκόρ 150ετίας ο καύσωνας που έρχεται

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Νίκος Μιχαλόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, υποστήριξε ότι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τον καιρό θα αλλάξει ο «χάρτης» των δεδομένων που υπάρχει για τους καύσωνες στη χώρα.

«Στο Θησείο έχουμε τον αρχαιότερο σταθμό της Ελλάδας. Εχουμε δεδομένα 150 ετών, ενάμιση αιώνα» τόνισε αρχικά ο κ. Μιχαλόπουλος. Οπως εξήγησε, μέχρι σήμερα οι υψηλότερες θερμοκρασίες για τον Μάιο καταγράφονταν το τελευταίο δεκαήμερο «και δεν είχαν περάσει ποτέ τους 37 βαθμούς Κελσίου.»

Όπως εξήγησε, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί το πρώτο δεκαήμερο «ήταν οι 35,6 βαθμοί Κελσίου στις 11 Μαΐου του 2003. Οπως καταλαβαίνετε, εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις (σ.σ. για 40 – 41 βαθμούς Κελσίου) πάμε για ρεκόρ των τελευταίων 150 ετών» είπε καταλήγοντας ο καθηγητής Μιχαλόπουλος.

Καλλιάνος: 40αρια και την Δευτέρα

Στην εκπομπή LIVE NEWS του MEGA μίλησε ο γνωστός μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, αναφορικά με την θερμή εισβολή στη χώρα, και το τι πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες.

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Καλλιάνος, φαίνεται ότι θα έχουμε ένα δύσκολο σαββατοκύριακο για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ και η Παρασκευή θα είναι μια πολύ ζεστή μέρα, με τον υδράργυρο στους 36, 37, ακόμη και 38 βαθμούς Κελσίου τοπικά.

Στην Αθήνα την Παρασκευή η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 36-37 βαθμούς Κελσίου, στη Θεσσαλονίκη στους 34, και το κύμα της ζέστης θα κορυφωθεί το σαββατοκύριακο, με την θερμοκρασία στην Αθήνα να φτάνει στους 40 βαθμούς Κελσίου.

«Θα σημειωθούν θερμοκρασίες που σπανιότατα έχουν σημειωθεί τα τελευταία 40 χρόνια», τόνισε ο Γιάννης Καλλιάνος, ενώ αναφερόμενος στην ερχόμενη εβδομάδα τόνισε ότι «πάλι 40άρια θα έχουμε και τη Δευτέρα. Ενδεχομένως και την Τρίτη. Θα είναι ένας καύσωνας που θα μας ταλαιπωρήσει».

«Από την ερχόμενη Τετάρτη προς Πέμπτη αναμένεται να πέσει κατά 8 με 10 μονάδες η θερμοκρασία, και θα εναρμονιστούμε με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες», σημείωσε ακόμη ο γνωστός μετεωρολόγος.

Η πρόγνωση καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου

Από την πλευρά του ο Σάκης Αρναούτογλου ανέφερε πως στη χώρα μας, η αναμενόμενη απόκλιση από τη μέση τιμή της θερμοκρασίας για αυτήν την εποχή θα ξεπεράσει τους δέκα βαθμούς Κελσίου και θα είναι η μεγαλύτερη που θα καταγραφεί σε όλον τον πλανήτη τις επόμενες ημέρες.

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Μαϊου. Οι θερμές αέριες μάζες θα παραμείνουν στη χώρα μας έως και την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε θα αρχίσουν να κινούνται ανατολικά.