Είπαν οι επιστήμονες ότι πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο. Ο,τι έρχεται το Σαββατοκύριακο καύσωνας με 40άρια στην Ελλάδα, ό,τι η απόκλιση της θερμοκρασίας από τα συνήθη επίπεδα του Μαΐου θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς και όλα αυτά με τον ιό να είναι ακόμα εδώ. Ετσι ρώτησα έναν ειδικό, τον Ομότιμο καθηγητή της Γενετικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη να μας εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει…

***
Ο κ. Τσαυτάρης απέδωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, το φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή, λέγοντας όμως ότι τέτοια εκτόξευση της θερμοκρασίας είχε ξανασυμβεί και στο παρελθόν μέσα στον Μάιο. Τότε την είχαν ονομάσει… λίβα. Παρά ταύτα χαρακτήρισε το φαινόμενο σπάνιο και ότι αυτό προκαλείται με την αιφνίδια εισβολή γιγαντιαίων θερμών ρευμάτων από την Βόρειο Αφρική. Αυτά τα ρεύματα, εξηγεί ο καθηγητής, έρχονται ξαφνικά με τη μορφή ριπής και επηρεάζουν καταστροφικά και τη φύση και τις καλλιέργειες

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής ωστόσο συνδέει τον καύσωνα με τον… κορωνοϊό λέγοντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τον ιό, αρνητικά. Και εξηγεί: Ο καύσωνας (δηλαδή το 40άρι στις θερμοκρασίες) μπορεί να εξολοθρέψει τα φυσαλίδια που εκπέμπει (με τον βήχα ή με το φτάρνισμα) στο περιβάλλον κάποιος που έχει τον ιό. Το υπεριώδες φως καταστρέφει αυτά τα φυσαλίδια ακαριαία, λέει ο κ. Τσαυτάρης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο ιός παραμένει και με τον καύσωνα, πλην όμως δεν έχει τόση μεγάλη και γρήγορη μεταδοτικότητα.

***
Στην καρδιά της Αθήνας Μητσοτάκης- Τσίπρας

Βόλτα στην «καρδιά της Αθήνας», μόλις λίγες ημέρες μετά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Βόλτα στα μαγαζιά της Αθήνας έκανε όμως και ο Αλέξης Τσίπρας. Και οι δυο μίλησαν με καταστηματάρχες, άκουσαν τα προβλήματά τους και αφουγκράστηκαν τις ανησυχίες τους…

***
Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στον προβληματισμό των καταστηματαρχών για τις προοπτικές του τουρισμού επεσήμανε ότι θα βρεθεί τρόπος για να έρχεται κόσμος στην χώρα μας με ασφάλεια. Ενδιαφέρθηκε κυρίως για την εφαρμογή των μέτρων υγειονομικής προστασίας, ενώ περνώντας από την Εκκλησία της Παναγίας της Καπνικαρέας, μπήκε μέσα και άναψε ένα κερί.

***
Τον κ. Τσίπρα στην βόλτα του στην Αθήνα συνόδευε μια πλειάδα στελεχών, όπως οι Σκουρλέτης, Παππάς, Τζανακόπουλος και Βερναρδάκης. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καλοκαιρινά ντυμένος, με μπεζ τζιν παντελόνι, γαλάζιο καρό πουκάμισο και με παπούτσια sneakers, πλην όμως ούτε ο ίδιος ούτε αυτοί που τον συνόδευαν φορούσαν μάσκες.

***
Καθαρός ο Ευαγγελισμός από κορωνοϊό

Οταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε την περασμένη Τρίτη τον Ευαγγελισμό, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος, υπεύθυνος για τον Covid-19 Βασίλης Παπασταμόπουλος την ενημέρωσε πως δεν υπάρχει κανένας εργαζόμενος στο νοσοκομείο (από το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό) που να έχει γίνει γνωστό ότι μολύνθηκε από τον φονικό ιό. Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Επειδή δημιουργήθηκαν ορισμένα θέματα, για τα οποία χρήζουν διευκρινίσεων.

***
Οντως, έως την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα ανάμεσα στο προσωπικό του Ευαγγελισμού . Εξ άλλου το νοσοκομείο (που είναι νοσοκομείο αναφοράς, πρώτης γραμμής) άρχισε εδώ και μέρες να κλείνει ορισμένες κλινικές είτε της Εντατικής είτε της Ηπιας νοσηλείας (στον 3ο και στον 5ο όροφο), ελλείψει ασθενών με κορωνοϊό. Οι κλινικές αυτές δόθηκαν ήδη στην προηγούμενη κανονική τους χρήση (ήτοι για νοσηλεία εμφραγμάτων, στεφανιαίων νόσων κτλ). Οπως όμως προβλέπει το πρωτόκολλο, το προσωπικό των κλινικών έπρεπε να ελεγχθεί για τυχόν κρούσμα κορωνοϊού. Ετσι είχαν ελεχθεί 69 άτομα και βρέθηκαν τα 68 αρνητικά στο τεστ και ένα μόνον με δείγμα θετικό. Αποφασίστηκε λοιπόν, για καθαρά προληπτικούς λόγους να τεθεί όλο το προσωπικο σε περιορισμένη καραντίνα, δηλαδή σε καραντίνα μιας εβδομάδας. Οταν όμως έγινε για δεύτερη φορά το τεστ στο πρόσωπο που βρέθηκε θετικό, το τεστ έδειξε αρνητικό, συνεπώς κανένα απολύτως πρόβλημα δεν υπήρχε, ούτε για το προσωπικό, ούτε για το νοσοκομείο. Εδώ όμως θέλω να σημειώσω και τούτα:

***
Πράγματι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Τρίτη που επισκέφθηκε τον «Ευαγγελισμό» ζήτησε να επισκεφθεί και μία νοσηλεύτρια η οποία νοσούσε. Οχι όμως από κορωνοϊό, αλλά από άλλη βαριά ασθένεια. Ακόμα, θα πρέπει να τονιστεί ότι ολοκληρώθηκαν τα τεστ για τον κορωνοϊό που έγιναν στο προσωπικό και νοσηλευόμενους του νοσοκομείου «Ελπίς». Συνολικά διενεργήθηκαν 105 τεστ και τα 105 ήταν αρνητικά.

***
Η Μαρία Σολωμού, η Μέρκελ και η Θεία Κοινωνία

Ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος δεν τάσσεται με κανένα τρόπο κατά της Θείας Κοινωνίας, αλλά επιμένει πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που αυτή χορηγείται. Δηλαδή, ζητεί, να μην χρησιμοποιείται το ίδιο κοχλιάριο (κουταλάκι), κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου κάτι όμως που απορρίπτει η Εκκλησία. Στην Γερμανία ωστόσο η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ απαγόρευσε τη συμμετοχή των ορθόδοξων πιστών στο Μυστήριο της Θείας κοινωνίας (Ευχαριστίας). Ενώ επιτρέπει την προσέλευση στη Θεία Λειτουργία, απαγορεύει την μετάδοση της Θείας Κοινωνίας με την λαβίδα. Ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος με εγκύκλιό του αναφέρει ότι είναι το πιο οδυνηρό μέτρο που αναγκάστηκε να πάρει, λέγοντας ότι «ενώ μπορούμε όλοι να εκκλησιαζόμαστε στη Γερμανία, δεν μπορούμε όμως όλοι να μεταλαμβάνουμε».

***
Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στη Γερμανία και την Κυριακή οι εκκλησίες θα ανοίξουν για τους πιστούς (φτάνει να κρατούν τις αποστάσεις), εδώ στο νοσοκομείο «Αττικόν», η καθηγήτρια Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου εξέφρασε και πάλι την πεποίθησή της ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μέσω της Θείας Κοινωνίας και είπε ότι όποιος πάει και κοινωνήσει την Κυριακή δεν πρόκειται να κολλήσει. Στο μεταξύ εμφανίζονται καθημερινά και καλλιτέχνες που δηλώνουν δημοσίως πως ο κορωνοϊός δεν τους πτοεί, ούτε ότι λειτουργεί αποτρεπτικά στο να μην μεταλάβουν. Σε δηλώσεις τους , τόσο ο τραγουδιστής Νίκος Οικονομόπουλος, όσο και η ηθοποιός Μαρία Σολωμού δήλωσαν πως θα λάβουν την Κυριακή κανονικά την Θεία Κοινωνία.

***
Οι σκηνοθέτες επιμένουν

«Δεν θα κάνουμε ούτε μισό βήμα πίσω» δηλώνει σε επιστολή της προς τους συναρμόδιους υπουργούς η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών σε ότι αφορά την συγκεκριμένη και σαφή πρότασή της για συμπερίληψη εργαζομένων του καλλιτεχνικού χώρου στις ρυθμίσεις για καταβολή επιδόματος 800 ευρώ λόγω του επαγγελματικού αποκλεισμού που προκάλεσε ο ιός Covid 19. Με την πρότασή της, η Εταιρία και πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Δ.Σ. Χάρης Παπαδόπουλος, υποστηρίζει ότι «δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης ή αοριστολογίας από τους αποδέκτες της» και ότι είναι η πρώτη ίσως φορά που το εν λόγω σωματείο δίνει ολοκληρωμένες λύσεις χωρίς να αφήνει περιθώρια για τεχνοκρατικούς ελιγμούς. Διαβάστε όλη την επιστολή στην σελίδα της Εταιρίας στο Facebook (Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών E.E.S).

***
Σκηνοθετώντας ταινίες από τον… παράδεισο

Για να δείτε τι προβλήματα, άγχη, αγωνίες αλλά και χρέη προκάλεσε ο κορωνοιός στους σκηνοθέτες, θα σας περιγράψω μια σκηνή που συνέβη ένα απόγευμα στο Πολύδροσο Αμαρουσίου, τότε που ο η καραντίνα ήταν σε πλήρη εφαρμογή και που χρειαζόσουν ειδική άδεια από την Πολιτική Προστασία ακόμα και για ένα περίπατο. Στους άδειους δρόμους λοιπόν, σ΄ένα χωματένιο παράδρομο δίπλα από το ρεματιά του Χαλανδρίου, ένας από τους πλέον γνωστούς και χαρισματικούς σκηνοθέτες μαζί με την γυναίκα του (σεναριογράφο και σημαντική συγγραφέα) έκαναν τον περίπατό τους. Ο σκηνοθέτης είχε μια αγωνία ότι εάν τον κτυπούσε ο κορωνοϊός, σ αυτήν την ηλικία θα άφηνε πίσω του λογαριασμούς, πολλούς λογαριασμούς, όπως έλεγε και χρέη στα παιδιά του. Από την άλλη όμως χαμογελούσε και έλεγε στην γυναίκα του: «Μα για σκέψου, εάν τελικά με νικήσει ο κορωνοϊός, θα πάω εκεί ψηλά όπου θα συναντήσω τον Κατσουρίδη, τον Βέγγο, τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννη, τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Και τότε θα δεις τι ταινιάρες θα κάνουμε…»