Το πρώτο κρίσιμο βήμα για την επιστροφή και το «ξεκλείδωμα» των συνόρων και των πάσης φύσεως μεταφορών έγινε με τις αναλυτικές συστάσεις – οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις χώρες – μέλη.

Πλέον υπάρχει χάρτης υποχρεώσεων και κανόνων που διέπει τα ταξίδια και τις μετακινήσεις των ευρωπαίων πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Υιοθετήθηκε ένα πλαίσιο αρχών που διέπει τις μετακινήσεις, με αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία, πλοία και μαζί ορίστηκαν κανόνες που υποχρεούνται να τηρούν ενδιάμεσοι σταθμοί, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, οδικοί και σιδηροδρομικοί κόμβοι.

Αν και προς ώρας δεν έχουν πλήρη και καθολική εφαρμογή, καθώς απαιτείται η υιοθέτησή τους από κάθε χώρα χωριστά, δημιουργεί το περιβάλλον, τη βασική συνθήκη για ένα νέο ξεκίνημα σε τούτη τη δύσκολη εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ουσιαστικά συγκροτήθηκε η βάση επανεκκίνησης του τουρισμού στη Γηραιά Ηπειρο, η οποία είναι ξεχωριστής σημασίας για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον στη διάθεσή της ένα εργαλείο κινητοποίησης, ικανό να ανοίξει δρόμους για την επιστροφή των τουριστών στην διαθέτουσα υγειονομικό πλεονέκτημα Ελλάδα, το οποίο επίσης επιβάλλεται να προστατεύσει και να διατηρήσει στον χρόνο.

Ακόμη και αν δεν υιοθετηθεί από όλες τις χώρες ή αντικειμενικοί λόγοι δεν το επιτρέψουν σε ορισμένες χώρες, υπάρχει η δυνατότητα διακρατικών συμφωνιών στη βάση των παραπάνω συστάσεων, αρχών και κανόνων.

Η χώρα επιβάλλεται λοιπόν, να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια επανέναρξης των ταξιδιών στην Ευρώπη και να το πράξει με τόλμη και τη δέουσα αυστηρότητα και πειθαρχία στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Πολλά και κρίσιμα για την τύχη της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθούν από την επιτυχή διαχείριση της επανέναρξης του τουρισμού. Θα ελεγχθεί το βάθος της ύφεσης, οι πολίτες θα ανασάνουν από την πίεση της ανεργίας και της εισοδηματικής καχεξίας και οι προσδοκίες εντός και εκτός της χώρας θα αναγεννηθούν, προσφέροντας χώρο, χρόνο και δυνάμεις στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία.

Είναι αυτή μια ευκαιρία μπροστά στο σκοτεινό τείχος που όρθωσε η πανδημία. Απαιτείται χωρίς αμφιβολία η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή της, χωρίς τις συνήθεις αναστολές και καθυστερήσεις. Τώρα είναι η στιγμή των επιμελημένων πράξεων και επιλογών.

ΤΟ ΒΗΜΑ