Στο μεγάλο «αγκάθι» της ελληνικής -και όχι μόνο- κυβέρνησης, τον τουρισμό, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά είπε, αποτελεί κύρια πηγή εσόδων για τη χώρα μας, αναφέρθηκε κατά την σημερινή ενημέρωση για τον κοροναϊό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, παρ’όλο που αυτή τη στιγμή δεν φαντάζει πρώτη προτεραιότητα, βασικοί κανόνες ήδη συζητούνται. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως τίποτα δεν έχει αποφασιστεί.

Ακόμα, ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για άνοιγμα τουρισμού από το εξωτερικό αυτή τη στιγμή, «αλλά οπωσδήποτε γίνονται κάποιες διεργασίες και κάποιες συζητήσεις με ποιους υγειονομικούς κανόνες θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός στην πατρίδα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Μόνο με συγκεκριμένους κανόνες ο τουρισμός»

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως ο τουρισμός θα γίνεται μόνο με συγκεκριμένους κανόνες και ανέφερε πως η επιτροπή επιστημόνων, αλλά και οι ευρωπαϊκές χώρες και κράτη βρίσκονται σε διαβούλευση για το ζήτημα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε τρεις κανόνες-προϋποθέσεις, προκειμένου να ανοίξει και πάλι ο τουρισμός.

Εκτίμησε, δε, πως ακόμα και διαδικασίες εσωτερικού τουρισμού και όχι μόνο εξωτερικού μπορεί να υποβάλλονται σε κάποιες απαγορεύσεις.

«Μπορούμε να σκεφτόμαστε σταδιακά τον εσωτερικό τουρισμό, αλλά όχι χωρίς την τήρηση κανόνων υγιεινής» υπογράμμισε.

Οι τρεις κανόνες Τσιόδρα

Έτσι, στη συνέχεια αναφέρθηκε σε τρεις κανόνες, πάνω στους οποίους θα βασιστεί ο τουρισμός στις μέρες του κοροναϊού.

Αυτοί είναι:

  1. Θα έχουν σχέση με τον εργαστηριακό έλεγχο, «ιδιαίτερα αν έχουμε έναν εργαστηριακό έλεγχο που μπορεί να γίνει γρήγορα και να εξασφαλίσει ότι κάποιος δεν είναι φορέας της νόσου, όταν ταξιδεύει ή έχει περάσει τη νόσο, αν υπάρχει ένα αξιόπιστο αντίσωμα.
  2. Σίγουρα η μετακίνηση θα γίνεται με κανόνες υγιεινής που θα αφορούν τη χρήση μάσκας και με μέτρα αντιμετώπισης κάποιου πιθανού περιστατικού στα μέσα μεταφοράς
  3. Οι κανόνες θα εφαρμόζονται με σκοπό να προστατευτούν οι ομάδες αυξημένου κινδύνου. «Δεν θα ρισκάρουμε σε μια περίοδο που μπορεί να κυκλοφορεί ακόμη ο ιός -καθώς δεν είμαστε σίγουροι πως μπορεί η ζέστη να επηρεάσει την κυκλοφορία του- τη μεταφορά του σε ένα εξοχικό ή σε ένα σπίτι, στο οποίο μένουν οι γονείς μας ή άνθρωποι με αυξημένο κίνδυνο».

«Όλα αυτά» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, «πρέπει κανείς να τα βάλει σε ένα ενδεχόμενο σχέδιο ή πλάνο σε ό,τι αφορά στην επαναφορά του τουρισμού και να τα σκεφτεί κανονικά».

Σχετικά με το αν θα ταξιδεύει κανείς με αεροπλάνο ή πλωτό μέσο και πού εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη αραίωση των επιβατών, τόνισε ότι παντού θα χρειάζεται η προσοχή όσον αφορά στη χρήση μέτρων υγιεινής και η τήρηση των αποστάσεων.

Η Επιτροπή, σημείωσε, σιγά-σιγά συμφωνεί με το ένα γενικότερο σετ κανόνων, ωστόσο το κύριο ζήτημα είναι ποια θα είναι η επιδημιολογική εικόνα της νόσου στη χώρα μας και σε άλλες χώρες και αν θα μπορεί να εξασφαλιστεί αυτή η ασφάλεια, μιας και η παγκόσμια διασπορά του ιού προήλθε από εισαγόμενα κρούσματα.