Θ. Ξανθόπουλος: Αμεσες θεσμικές παρεμβάσεις, ενίσχυση δομών-προσωπικού και δράσεις στη κοινωνία για την αντιμετώπιση των φαινομένων ενδοοικογνειακής βίας και βίας κατά των γυναικών

Την ανάγκη να συνδυαστεί η θεσμική παρέμβαση της πολιτείας με πρωτοβουλίες και δράσεις σε επίπεδο κοινωνίας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν φαινόμενα όπως η ενδοοικογενειακή βία και η βία κατά γυναικών, καθώς κατά την διάρκεια της πανδημίας καταγράφηκαν αυξημένες καταγγελίες και κρούσματα, επεσήμανε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο κ. Ξανθόπουλος τόνισε μάλιστα ότι τους πρώτους μήνες του 2020 μετράμε 5 γυναικοκτονίες, στην πλειοψηφία τους από συζύγους με πρόσφατες τις δύο τελευταίες γυναικοκτονίες, από το χέρι μάλιστα συζύγου αστυνομικού, ενός δημόσιου λειτουργού, επιφορτισμένου με την προάσπιση και υπεράσπιση της ασφάλειας και προστασίας των πολιτών.

Ο βουλευτής ζήτησε ενημέρωση για το εάν, ενόψει νέου κύματος της πανδημίας ή μιας αυξημένης ανεργίας, είναι επαρκείς οι προσφερόμενες δομές φιλοξενίας καθώς και εάν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους των ειδικών τηλεφωνικών κέντρων και δομών.

Ο κ. Ξανθόπουλος αναρωτήθηκε επίσης εάν η κυβέρνηση εκτιμά ότι χρειάζεται αναβάθμιση το θεσμικό πλαίσιο μετά από 15 χρόνια εφαρμογής και καταγραφής των εμπειριών και των πιθανών δυσλειτουργιών που παρατηρήθηκαν ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη στελέχωσης των αστυνομικών τμημάτων με το απαραίτητο, εκπαιδευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας κατά των γυναικών.

«Τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά των γυναικών, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα ζητήματα, τα οποία απαιτούν κρατικούς πόρους και προσωπικό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υπαχθούν στη λογική των ιδιωτικοποιήσεων», σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος.

«Απαιτούνται ωστόσο άμεσες παρεμβάσεις, ώστε να δρομολογηθεί, χωρίς καθυστέρηση, η αναγκαία θωράκιση της κοινωνίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, απέναντι στις πολύ δύσκολες συνθήκες που έρχονται και οι οποίες αποτελούν θερμοκήπιο βίαιων συμπεριφορών», κατέληξε ο βουλευτής Δράμας.

Δείτε την παρέμβαση εδώ https://www.youtube.com/watch?v=FMGCaMb3wBA