Νέα καμπάνια για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και την προστασία των θυμάτων, «τρέχει» η Ελληνική Αστυνομία μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρει στις σχετικές αναρτήσεις η Ελληνική Αστυνομία, συνεργάζεται με τις αρμόδιες δικαστικές αρχές και τους κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να υπάρχει άμεση παρέμβαση στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ενδοοικογενειακή βία.

Οι οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ.

Αν είστε θύμα:

● Καλέστε το 100.

● Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε SMS στο 100, με την ακριβή διεύθυνση, το ονοματεπώνυμο& το είδος της επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/την σύζυγό μου»)

● Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς.

● Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη & πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.

● Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.

● Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια.

● Καλέστε τη γραμμή SOS 15900 της γενικής γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες.

Αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία:

● Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100.

● Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

● Επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

● Ενημερώστε το θύμα για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.

● Ενθαρρύνετε το θύμα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη γραμμή SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες.

«Δεν έχει φύλο και ηλικία»

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει φύλο, ηλικία ή γεωγραφικό περιορισμό. Το θύμα μπορεί να είναι νέο ή ηλικιωμένο, άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ), γυναίκα, άντρας ή άλλο μέλος της οικογένειας. Η βία ή κακοποίηση μπορεί να είναι ψυχολογική, σωματική ή σεξουαλική.

Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα, παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.