«Οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας στον αέρα ή τη θάλασσα δεν νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται ή επενδύονται τον χαρακτηρισμό «ρουτίνας»», απαντά το υπουργείο Εξωτερικών, στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε σχέση με το περιστατικό παρενόχλησης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και το Α/ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο την Κυριακή.

Σε δήλωση του ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς, υπογράμμισε αναφερόμενος στις δηλώσεις Τσαβούσογλου και τις περί «πτήσεων ρουτίνας» αναφορές ότι οι ενέργειες αυτές «παραμένουν παράνομες, σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μιας χώρας που δηλώνει ότι θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και υπονομεύουν την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής».

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη του στο τουρκικό κανάλι TV100 ο τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Τώρα στο Αιγαίο, γνωρίζετε, υπάρχουν ανεπίλυτα προβλήματα με την Ελλάδα. Υπάρχει η υφαλοκρηπίδα, ο έλεγχος του FIR, των πτήσεων πολιτικής αεροπορίας. Από την άλλη, υπάρχουν νησιά, νησίδες, των οποίων η κυριαρχία είναι ασαφής. Θυμάστε την κρίση των Ιμίων. Δεν συνέβη φέτος κάτι, αλλά κάθε χρόνο υπάρχει μία ένταση. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι είναι μία ρουτίνα. Όπως γνωρίζετε, στην απάντησή μας, στην ανακοίνωσή μας, τονίσαμε ότι οι πρακτικές μας εκεί είναι πρακτικές ρουτίνας της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Από την άλλη πλευρά, έχει ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των στρατιωτικών μας και της Ελλάδας για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, προκειμένου να μειωθούν τέτοιες εντάσεις. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και οι στρατιωτικοί μας είναι ειλικρινείς για τη συνέχιση αυτού του διαλόγου. Πρόσφατα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας πρότεινε και πάλι ‘ας το συνεχίσουμε αυτό’. Επομένως, μπορούμε να ξεπεράσουμε τέτοιες εντάσεις με διάλογο και με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αλλά, όπως μόλις ανέφερα, τα τελευταία περιστατικά είναι η αντίδραση της Ελλάδας σε πρακτική ρουτίνας μας».

Πηγή: tanea.gr