Σε νέες προκλητικές τοποθετήσεις αναφορικά με το περιστατικό που σημειώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μάλιστα, ο ίδιος προχώρησε και σε ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου.

Αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών στο Αιγαίο

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το sigmalive.com, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Τσαβούσογλου, ανέφερε: «Τώρα στο Αιγαίο –γνωρίζετε- υπάρχουν ανεπίλυτα προβλήματα με την Ελλάδα. Υπάρχει η υφαλοκρηπίδα, ο έλεγχος επίσης του εθνικού εναέριου χώρου και των πτήσεων πολιτικής αεροπορίας. Αλλά μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Επιπρόσθετα, έκανε αναφορά και στην κρίση των Ιμίων το 1997, κάνοντας λόγο για νησιά και νησίδες με ασαφές καθεστώς κυριαρχίας.

«Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν νησιά και νησίδες που η κυριαρχία τους δεν είναι σαφής. Αν θυμάστε την κρίση των Ιμίων, φέτος δεν συνέβη κάτι, αλλά κάθε χρόνο δημιουργείται μία ένταση, οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί βασικά μία ρουτίνα πλέον», δήλωσε, ενώ αναφερόμενος στο περιστατικό της παρενόχλησης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο είπε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα αντέδρασε σε άλλη μία… «πτήση ρουτίνας».

«Τα τελευταία περιστατικά ήταν μία αντίδραση της Ελλάδας στις πτήσεις ρουτίνας που πραγματοποιούμε. Στην απάντηση που δώσαμε ως τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ως Ένοπλες Δυνάμεις και ως υπουργείο Εθνικής Άμυνας είπαμε ότι αυτές οι πτήσεις αποτελούν πρακτικές ρουτίνας» ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Δένδιας: Δε θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στον κατήφορο

«Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στον κατήφορο, ούτε στον λεκτικό κατήφορο, ούτε στον κατήφορο των ενεργειών» σημείωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι η γειτονική χώρα οδηγεί τα πράγματα σε μια διαρκή κλιμάκωση που δεν θα αποφέρει θετικά  αποτελέσματα ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Τουρκία, ούτε και για την ευρύτερη περιοχή.

«Δυστυχώς είμαστε σε ένα κλίμα στο οποίο η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στην χείρα φιλίας που μονίμως τείνει η χώρα μας», ανέφερε ο κ. Δένδιας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real.

«Εμείς έχουμε υποχρέωση να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, την εθνική μας κυριαρχία και να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να οδηγήσει τις σχέσεις μας σε μια κλιμάκωση τέτοια που να φτάσουμε σε στρατιωτικοποίηση οποιασδήποτε διαφοράς».