Η Φώφη Γεννηματά θα παρευρεθεί στην διάσκεψη ως μέλος. Ο Αλέξης Τσίπρας ως μόνιμος …επισκέπτης.  Η Προπαρασκευαστική Σύνοδος που διοργανώνει το PES και η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, ενόψει της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, έχει και ελληνικό ….κεντροαριστερό ενδιαφέρον.

Πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία ξαναζεσταίνονται τα σενάρια περί προσέγγισης των  δύο κομμάτων στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός κοινού αντιπολιτευτικού μετώπου τα οποία προκαλούν την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη.

Η εκτίμηση που υπάρχει στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά είναι ότι οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στη σύγκληση των προοδευτικών δυνάμεων δεν είναι τίποτα άλλο από την προσπάθειά του να πετάξει τη μπάλα έξω από το γήπεδο της συζήτησης «για την προφανή αδυναμία του να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση».

Στους κόλπους των βουλευτών και των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι δεν υπάρχει, ειδικά αυτή τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας είναι σε δύσκολη θέση να του δοθεί χέρι βοήθειας».

Υπάρχουν όμως και τα στελέχη, τα προερχόμενα από την ανανεωτική αριστερά, τα οποία επιμένουν στην ανάγκη να υπάρξει διάλογος με την Κουμουνδούρου.  Θα πρέπει, υποστηρίζουν, να υπάρξει ένα μέτωπο της αντιπολίτευσης που θα λειτουργήσει απαγορευτικά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την κρίση της πανδημίας προκειμένου να περιστείλει εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

Αυτή τη στιγμή δίαυλοι επικοινωνίας, εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν την προσέγγιση των δύο κομμάτων, δεν υπάρχουν. Συζητήσεις μεταξύ στελεχών του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται καθημερινά, οι δύο πολιτικοί χώροι γειτνιάζουν, υπάρχουν κοινές διαδρομές και φιλικές σχέσεις χρόνων.

Η Φώφη Γεννηματά κινείται πολύ προσεχτικά, για κάποιους αμήχανα,  στη σκακιέρα αυτού του παιχνιδιού.  Παρά το ότι παρείχε στήριξη στην κυβέρνηση στην πρώτη φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας φρόντισε, στη συνέχεια να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους σε θέματα που αφορούν την προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.  Σε αυτή την πορεία, της υπεύθυνης αντιπολίτευσης θα συνεχίσει να κινείται.

Σήμερα η Φώφη Γεννηματά θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι Γιώργος Φραγγίδης και Γιώργος Νικητιάδης. Η Χαριλάου Τρικούπη έχει, ήδη, επεξεργαστεί μια σειρά προτάσεων για την επόμενη μέρα του τουρισμού οι οποίες αναμένεται να παρουσιαστούν το προσεχές διάστημα