Προτάσεις στήριξης των καλλιτεχνών κατέθεσε η Γεννηματά

Τέσσερις προτάσεις για τη στήριξη των καλλιτεχνών και του πολιτισμού κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με ανθρώπους του πολιτισμού.

Τέσσερις προτάσεις για τη στήριξη των καλλιτεχνών και του πολιτισμού κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα με αντικείμενο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία στον χώρο και στους ανθρώπους του Πολιτισμού.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι ηθοποιοί Στέλιος Μάινας, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Νίκος Ορφανός, οι σκηνοθέτες Βασίλης Παπαβασιλείου και Δημήτρης Τάρλοου (Διευθυντής θεάτρου Πορεία) και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος.

Επίσης ο βουλευτής και αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού-Αθλητισμού Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Επιβάλλεται η διαβούλευση κυβέρνησης και καλλιτεχνών

Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε την ακόλουθη δήλωση υπογραμμίζοντας ότι είναι «επιβεβλημένο η κυβέρνηση να διαβουλευθεί με τους εκπροσώπους του Πολιτισμού και εν συνεχεία να προχωρήσει το ταχύτερο σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης τους. Τα όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί δεν φθάνουν»

«Πριν από 4 ημέρες μίλησα στην Βουλή για την ανάγκη ενός ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ στήριξης του Πολιτισμού. Με δεδομένα τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε στον χώρο η διακοπή κάθε δραστηριότητας λόγω της πανδημίας.

Στόχος μας είναι να μείνει Ζωντανή η Πολιτιστική δραστηριότητα στην χώρα μας, αλλά και να μείνουν ΟΡΘΙΟΙ οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ του Πολιτισμού.

Καταθέτουμε σήμερα τους άξονες αυτού του ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, και θα αξιοποιήσουμε όλες τις θεσμικές διαδικασίες, ώστε αυτό να γίνει αποδεκτό από την Κυβέρνηση και να υλοποιηθεί στην πράξη:

Πρωτόκολλα Υγειονομικής Ασφάλειας

1. Να δημιουργηθούν Πρωτόκολλα Υγειονομικής Ασφαλείας για την επανεκκίνηση της πολιτιστικής δραστηριότητας. Που θα αφορούν καλλιτέχνες, τεχνικούς αλλά και θεατές.

Με την συνεργασία ειδικών με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών του χώρου.

Στήριξη από το κράτος

2. Στήριξη από το κράτος της πολιτιστικής δραστηριότητας.

Προαγορά παραστάσεων και συναυλιών που θα μεταδοθούν είτε τηλεοπτικά, είτε με live streaming.

Επιδότηση εισιτηρίου για παραστάσεις που θα γίνουν ζωντανά το καλοκαίρι, αντικειμενικά με περιορισμένο αριθμό θεατών.

Ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης εργασίας

3. Στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού.

Ένταξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο Πρόγραμμα Επιδότησης Εργασίας.

Συνέχιση των μέτρων ενίσχυσης (800 ευρώ) για όσους εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Συνέχιση της χορήγησης επιδόματος ανεργίας για όλους τους άνεργους του χώρου, ανεξαρτήτως προϋποθέσεων.

Δημιουργία ειδικού Ταμείου Πολιτιστικής Αρωγής για την στήριξη καλλιτεχνών και όμορων κλάδων.

Προϋπόθεση: Δημιουργία Ειδικού Μητρώου Επαγγελματιών, για το σύνολο των καλλιτεχνών και εργαζομένων των κλάδων του Πολιτισμού, ώστε να είναι σαφές το ποιοι δικαιούνται ενίσχυση.

Στήριξη επιχειρήσεων πολιτισμού

4. Στήριξη των επιχειρήσεων του Πολιτισμού.

Μηδενική προκαταβολή φόρου για το 2020

Μείωση των ενοικίων μισθωμάτων (θεάτρων, κινηματογράφων, αιθουσών) κατά 50%, με αντίστοιχη ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών.

Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Άτοκα δάνεια για την κάλυψη υποχρεώσεων που δεν μπορούν να εξοφληθούν λόγω των ζημιών της αναγκαστικής διακοπής.

Είναι επιβεβλημένο η Κυβέρνηση να διαβουλευθεί με τους εκπροσώπους του Πολιτισμού και εν συνεχεία να προχωρήσει το ταχύτερο σε αυτά τα ουσιαστικά μέτρα στήριξης τους. Τα όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί δεν φθάνουν».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk