Η φετινή στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα στις 9 Μαΐου, ημέρα όπου η Ρωσία τιμά κάθε χρόνο την επέτειο της συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε σχεδιαστεί να είναι για άλλη μια χρονιά μια εκδήλωση μεγαλοπρέπειας κι επίδειξης ισχύος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα στεκόταν στο κέντρο της Κόκκινης Πλατείας, απολαμβάνοντας την αδιαμφισβήτητη εξουσία του, πλαισιωμένος από ξένους ηγέτες και βετεράνους πολέμου.

Εν μέσω πανδημίας ωστόσο και μ’ ένα όλο και πιο ανήσυχο έθνος εξαιτίας της ραγδαίας διασποράς του Covid-19 και του μεγάλου αριθμού των νεκρών, ο Ρώσος πρόεδρος θα αποθέσει λουλούδια σε μνημείο στο κέντρο της διαφορετικής καθότι έρημης Μόσχας ενώ θα απευθυνθεί στον λαό του μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Μέσα σε διάστημα δύο μηνών, ο κορωνοϊός έχει πλήξει καίρια την πολιτική του ατζέντα, πρωτίστως όμως την οικονομία της χώρας. Ο αντίκτυπος είναι πολύ μεγαλύτερος από ό, τι ο ίδιος υπολόγιζε. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι δεν είχε δει ποτέ μια κρίση όπως ο Covid-19.

1.400 νεκροί 

Τα επίσημα στοιχεία λένε ότι 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. H χώρα κατέγραψε μόνο κατά τη χθεσινή μέρα τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, με 10.633 άτομα να διαγιγνώσκονται θετικά και μέσα στο Σαββατοκύριακο μέχρι τη Δευτέρα καταγράφηκαν πάνω από 30.000 κρούσματα.

Συνολικά σχεδόν 155.000 Ρώσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό, μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, με τη χώρα να έρχεται 7η στην παγκόσμια κατάταξη σε αριθμούς κρουσμάτων σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Οι πραγματικοί αριθμοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι. Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπγιάνιν, δήλωσε Προ ημερών ότι σύμφωνα με τα τεστ που διενεργούν οι αρχές, έως και το 2% του πληθυσμού της πρωτεύουσας έχει προσβληθεί από τον Covid-19, αλλιώς 250.000 άνθρωποι, αριθμός τετραπλάσιος από εκείνον που είχε δώσει η κυβέρνηση για την πρωτεύουσα.

FILE PHOTO: Ambulances queue before driving onto the territory of Pokrovskaya hospital amid the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Saint Petersburg, Russia April 27, 2020. REUTERS/Anton Vaganov/File Photo

Τραπεζίτες προβλέπουν ότι το ρωσικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6% φέτος. Δεν είναι μόνο το lockdown των έξι εβδομάδων που έχει καταφέρει τεράστια καταστροφή στην εγχώρια βιομηχανία. Η πανδημία μείσωσε κατά το ήμισυ την τιμή του πετρελαίου, θέτοντας σε κίνδυνο τον μεγαλύτερο κλάδο της εγχώριας οικονομίας.

Τα κέρδη από τις πωλήσεις μαύρου χρυσού και φυσικού αερίου αντιστοιχούν στο 50% των εσόδων του ρωσικού προϋπολογισμού. Καθώς όμως οι τιμές του πετρελαίου βούλιαξαν -εν μέρει εξαιτίας και της ατυχούς απόφασης του Πούτιν να ξεκινήσει πόλεμο τιμών με τη Σαουδική Αραβία- οι απώλειες στην οικονομία υπολογίζονται στα 300 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως.

Η λάθος εκτίμηση

Ο Πούτιν δεν υποτίμησε μόνο τους κινδύνους του Covid-19 στην αρχή της πανδημίας, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να συγκρατήσει την εξάπλωση της νόσου. Πήρε αποστάσεις από τη διαχείριση της κρίσης, μετακυλίοντας τις δύσκολες αποφάσεις στους κυβερνήτες των περιφερειών. Η τακτική δεν του βγήκε.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο κέντρο ερευνών Levada Center, το ποσοστό αποδοχής του μειώθηκε στο 63% τον Μάρτιο, από 69% που ήταν τον Φεβρουάριο. Στην ερώτηση σχετικά με τον χειρισμό της πανδημίας, μόνο το 46% των Ρώσων πιστεύει ότι οι αποφάσεις που έλαβε ήταν σωστές, 30% θεωρεί ότι ήταν ανεπαρκείς και 18% τις κρίνει υπερβολικές.

«Αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν σου μιλάνε συνεχώς για τις επιτυχίες σου και τυχόν παράπονα ή προβλήματα προκαλούν μόνο πικρία και εκνευρισμό», αναφέρει στους Financial Times η Τατιάνα Στανόβαγια, ιδρυτής της R Politik, μιας εταιρείας πολιτικής ανάλυσης με επίκεντρο τη Ρωσία: «Ο Πούτιν πίστευε ότι είχε πετύχει το αδύνατο στον αγώνα κατά του κορωνοϊού και κανείς δεν θα μπορούσε να το κάνει καλύτερα».

Έπεσε έξω. Ο αντίκτυπος είναι ήδη τεράστιος. Τα πραγματικά εισοδήματα αναμένεται να μειωθούν κατά 5% όπως προβλέπουν οικονομολόγοι της Alfa-Bank -είναι ήδη κατά 7,5% πιο συρρικνωμένα από το 2014, πριν δηλαδή από την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία και τις σοβαρές οικονομικές κυρώσεις που ακολούθησαν- ενώ η ανεργία ενδέχεται να διπλασιαστεί στο 10%.

Την ίδια ώρα, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 2,5% τον Μάρτιο και αναμένεται να βυθιστεί ακόμη περισσότερο, καθώς μεγάλα εργοστάσια και ορυχεία μόλις και μετά βίας λειτουργούν με τα μέτρα της καραντίνας, ενώ χρειάστηκαν να περάσουν πολλές εβδομάδες ώστε το Κρεμλίνο να στηρίξει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Καθώς οι Ρώσοι φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους ή ότι θα υποστούν περικοπές μισθών, αναμένουν πτώση του βιοτικού τους επιπέδου. Ο Πούτιν δεν έχει άπλετο χρόνο μπροστά του να εξομαλύνει την κατάσταση. Το CNN σχολιάζει ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη στιγμή για τον Ρώσο πρόεδρο.