Η απόφαση γερμανικού δικαστηρίου δεν επηρεάζει το QE 750 δισ. της ΕΚΤ

Η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν επηρεάζει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αποφασίστηκε για να αντιμετωπιστεί η πανδημία

Δεν αφορά το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ( QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ύψους  750 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έκρινε ότι το QE του 2015, που ουσιαστικά «έσωσε» το ευρώ, παραβιάζει τη δημοκρατική αρχή και τις αρμοδιότητες της Ομοσπονδιακής Βουλής.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκη Κεντρική Τράπεζα  παραπέμπει, σε απάντησή της, στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2018, οπου επεσήμανε πως η ΕΚΤ ενεργεί εντός των ορίων της εντολής της για τη σταθερότητα των τιμών.

Η εν λόγω απόφαση, που αφορά μόνο τη δέσμη πράξεων της ΕΚΤ της περιόδου 2015-2019, ανάβει φωτιές λόγω της κρίσιμης συγκυρίας και ρίχνει «ψυχολογική βόμβα», όμως, όχι στην πραξη, στις δρομολόγησες δέσμες της πανευρωπαϊκής,  στηριξης λογω της επιδημικής κρίσης. Σύμφωνα με αναλυτές, προς το παρόν, δεν τίθενται νομικό ζήτημα, ενώ η παρούσα κατάσταση αφορά μια πρωτόγνωρη κρίση, υγειονομικού χαρακτήρα,, σε αντίθεση με την χρηματοπιστωτική κρίση που αντιμετώπιζε η Ευρωζώνη το 2015.

Ως εκ τούτου, δεν αφορά τα προγράμματα αντιμετώπισης του κορωναιου και δεν θέτει αυτόματα νομικό ζήτημα. Παρά ταύτα η χρονική στιγμή χαρακτηρίζεται ως «κακή», ενόψει των πανευρωπαϊκών αποφάσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης και της δέσμης στηριξης των οικονομιών των κρατών – μελών που έπληξε η πανδημία.

Ενημέρωση

To Διοικητικό Συμβούλιο της  ΕΚΤ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενημερώθηκε από τον διοικητή της Bundesbank και το νομικό τμήμα της ΕΚΤ για την απόφαση του ομοσπονδιακού γερμανικού δικαστηρίου για το πρόγραμμα αγορών ομολόγων (PSPP)

Στην ανακοίνωση, το Δ.Σ. επισημαίνει ότι λαμβάνει υπόψη την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου και δεσμεύεται να κάνει ότι είναι αναγκαίο εντός της εντολής του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται με ρυθμό που ευθυγραμμίζεται με το μεσοπρόθεσμο στόχο.

Προσθέτει επίσης ότι θα κάνει ότι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλους τους τομείς της οικονομίας και σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2018 ότι η ΕΚΤ ενεργεί εντός των ορίων της εντολής της για τη σταθερότητα των τιμών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk