Βενιζέλος: Η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου θέτει υπό αμφισβήτηση ευρωομόλογο και QE

Την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ σχολιάζει με ανάρτησή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ σχολιάζει με ανάρτησή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο Ευ. Βενιζέλος τονίζει πως η εν λόγω απόφαση θέτει υπό νομική αμφισβήτηση την υπόθεση της έκδοσης ευρωομολόγου αλλά και τους όρους της χρηματοδότησής του.

Αναφερόμενος στην σημερινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, το οποίο έκρινε πως το QE υπερβαίνει τις δοτές αρμοδιότητες της ΕΕ και παραβιάζει τη δημοκρατική αρχή και τις αρμοδιότητες της Ομοσπονδιακής Βουλής, σημειώνει πως πλέον τίθενται υπό νομική αμφισβήτηση τόσο η υπόθεση του ευρωομολόγου και οι όροι χρηματοδότησής του όσο και το νέο μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής διευκόλυνσης λόγω πανδημίας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Βενιζέλου:

Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε σήμερα ότι το QE (πρόγραμμα ποσοτικής διευκόλυνσης) της ΕΚΤ υπερβαίνει τις δοτές αρμοδιότητες της ΕΕ ( κινείται ultra vires ) και παραβιάζει τη δημοκρατική αρχή και τις αρμοδιότητες της Ομοσπονδιακής Βουλής ως θεμελιώδη στοιχεία της γερμανικής συνταγματικής ταυτότητας.

Κατά συνέπεια απαγορεύει στα ομοσπονδιακά όργανα και ιδίως στη Bundesbank να μετέχουν και να συμπράττουν στη λήψη και εφαρμογή οποιασδήποτε σχετικής ενωσιακής πράξης. Η απόφαση αφορά τη δέσμη πράξεων της ΕΚΤ της περιόδου 2015-2019 που συγκροτούν το λεγόμενο QE.

Τίθεται όμως υπό αμφισβήτηση και το νέο μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής διευκόλυνσης λόγω πανδημίας (750 δισ. ευρώ ) στο οποίο είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα. Κατά μείζονα λόγο τίθενται υπό νομική πλέον αμφισβήτηση η υπόθεση του ευρωομολόγου και οι όροι χρηματοδότησής του υπό σχεδιασμό Ταμείου Ανασυγκρότησης.

Περισσότερα σε άρθρο μου στο «Βήμα της Κυριακής».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk