«Δεν υπήρξε καμία παρενόχληση του ελικοπτέρου» που μετέφερε τον Ελληνα υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, υποστηρίζει η Άγκυρα, μέσω δήλωσης του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, ένα 24ωρο μετά το σχετικό περιστατικό. Μάλιστα, η τουρκική πλευρά κάνει λόγο για «δραματοποίηση πτήσεων ρουτίνας» από την Αθήνα, την οποία εγκαλεί για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Αναλυτικά, όπως ανέφερε ο Ακσόι, «τα μαχητικά μας αεροσκάφη εκτέλεσαν αποστολή αναγνώρισης, στο πλαίσιο της συνήθους δράσης τους στο Αιγαίο και δεν τίθεται θέμα παρενόχλησης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας».

Συμπλήρωσε δε ότι «δεν ωφελεί την Ελλάδα το να κλιμακώνει την ένταση, δραματοποιώντας πτήσεις ρουτίνας», προσθέτοντας πως «αντ’ αυτού, τα θέματα αυτά πρέπει να τεθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησαν μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών».

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, η Άγκυρα προχώρησε σε μια νέα πρόκληση, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, οι οποίες ανέφεραν ότι ζεύγος τουρκικών μαχητικών παρενόχλησε το ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλοκαι τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Το περιστατικό σημειώθηκε μετά την απογείωση από τις Οινούσσες.

Καταδίκη από το ΥΠΕΞ

Την έντονη καταδίκη του για το συμβάν είχε εκφράσει από χθες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «απαράδεκτη τουρκική ενέργεια».

Το ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η ενέργεια αυτή «επιβεβαιώνει για μια εισέτι φορά τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, επιμένοντας σε αναχρονιστικές αντιλήψεις των διεθνών σχέσεων καθώς και σε μια αδιέξοδη παραβατικότητα» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών την παρενόχληση από τουρκικά αεροσκάφη την παρενόχληση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του καταδικάζει την «προκλητική παρενόχληση» και καλεί την Τουρκία να «εισέλθει στον 21ο αιώνα. Nα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και των λοιπών χωρών της περιοχής και να εργαστεί εποικοδομητικά στο πλαίσιο των κανόνων καλής γειτονίας, σεβόμενη και όχι παραβιάζοντας συστηματικά το διεθνές δίκαιο».

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές παραστάσεις, απέναντι στη νέα αυτή πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας που συνεχίζει να κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση.