Την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, τόνισε, κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο γραμματέας του ΚΚΕ και επέρριψε ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις για τη σημερινή κατάσταση της δημόσιας υγείας και το γεγονός ότι το ΕΣΥ οδηγήθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Ανθυγιεινή διαχείριση της μιζέριας

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας προέβλεψε ακόμη πως «ο τερματισμός της καραντίνας θα αποκαλύψει ότι κρίσιμοι χώροι όπως οι χώροι εργασίας, τα σχολεία, τα ΜΜΜ, είναι εντελώς απροετοίμαστοι… Μπορείτε να αποκλείσετε ότι αυξημένα θύματα μπορεί να υπάρξουν και στην Ελλάδα σε περισσότερο βάθος χρόνου; Κανείς δεν μπορεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο εξαγγελθέν από την υπουργό Παιδείας, άνοιγμα των σχολείων, κάνοντας λόγο για «ανθυγιεινή διαχείριση της μιζέριας».

«Είναι δικαιολογημένη η ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων. Αφήστε την ανθυγιεινή διαχείριση της μιζέριας και σταματήστε να παίζετε με την αγωνία του κόσμου», τόνισε.

Για την κατάσταση στην αγορά εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως η άρση της καραντίνας θα δείξει ότι έχουν δεχθεί συντριπτικό πλήγμα και έκανε λόγο για προκλητική στήριξη της μεγάλης εργοδοσίας, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει το θράσος να μιλάει για δήθεν πρωτοφανή μέτρα στήριξης των εργαζομένων.

Θράσος της κυβέρνησης να μιλάει για στήριξη των εργαζομένων

«Σε δύο μήνες πέρασαν τόσα αντεργατικά μέτρα όσα δεν πέρασαν τα χρόνια των μνημονίων… ο καπιταλισμός φέρνει την κρίση και ο κοροναϊός την επιταχύνει» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα θα είναι βαθύτερη λόγω του μοντέλου της εξωστρέφειας που στήριξαν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε χαρακτηριστικά

Ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να σταθεί η κρατική ευθύνη «στο ύψος των περιστάσεων» και να αξιοποιηθεί ο χρόνος που κερδήθηκε μέχρι σήμερα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και προειδοποίησε ότι διαφορετικά «η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη, ενόψει ενός πιθανού νέου κύματος πανδημίας το επόμενο διάστημα».

Θυσίες του λαού

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε την κρίση με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Ο ελληνικός λαός προσάρμοσε τη ζωή του για να προστατευθεί και να προστατεύσει. Ό,τι κερδήθηκε, κερδήθηκε με τις θυσίες του λαού» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα είπε πως «η ατομική ευθύνη πρέπει να στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο κρατικό σχέδιο προστασίας της υγείας, των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τα μέτρα προστασίας σταματούν έξω από εργοστάσια, σούπερ μάρκετ και νοσοκομεία όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός», σημείωσε.