Η Τουρκία δήλωσε ότι θα «υπερασπιστεί» την κυβέρνηση της Τρίπολης, της οποίας είναι ο κύριος υποστηρικτής, απέναντι στις αντίπαλες δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ που ανακηρύχθηκε κυβερνήτης όλης της Λιβύης.

«Η Τουρκία, που έχει το αίσθημα ευθύνης λόγω των εις βάθος ιστορικών δεσμών της με την περιοχή, θα συνεχίσει ασφαλώς να στέκεται στο πλευρό του αδελφού λαού της Λιβύης υπερασπίζοντας την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ)» ανέφερε σε ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ανέλαβε την εξουσία ο Χαφτάρ

Κατηγορούμενος από τους αντιπάλους του ότι θέλει να εγκαθιδρύσει νέα στρατιωτική δικτατορία στη Λιβύη, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, ο στρατάρχης Χαφτάρ, που ελέγχει το ανατολικό τμήμα και ένα τμήμα του νότου της χώρας, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι «αποδέχθηκε τη βούληση του λαού και την εντολή του».

Ανακοίνωσε επίσης «το τέλος της συμφωνίας Σκιράτ», που υπογράφηκε το 2015 στο Μαρόκο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και βάσει της οποίας συστάθηκε η ΚΕΕ, με έδρα την Τρίπολη.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαντήσει

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαντήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, σε αυτό το άτομο που εξέθεσε την πρόθεσή του να εγκαθιδρύσει μια χούντα στη Λιβύη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εκείνοι που τον υποστηρίζουν, περιλαμβανομένων ορισμένων χωρών που κάνουν τους απόστολους της δημοκρατίας, θα μοιραστούν την ευθύνη των ενεργειών του στα μάτια των Λίβυων» προσέθεσε στην ανακοίνωσή της η τουρκική διπλωματία.

Η Τουρκία ανέπτυξε στρατό για να υποστηρίξει την ΚΕΕ απέναντι στις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ.

Χάρη στην τουρκική στρατιωτική υποστήριξη, οι δυνάμεις της ΚΕΕ ανέκτησαν στα μέσα Απριλίου από φιλικές προς τον Χαφτάρ δυνάμεις δύο στρατηγικής σημασίας πόλεις στα δυτικά και περικυκλώνουν την Ταρχούνα, την πιο σημαντική βάση του στρατάρχη στα μετόπισθεν, περίπου 50 χλμ. νοτιοανατολικά της Τρίπολης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ