Η αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) κατήγγειλε κλιμάκωση της βίας στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων πράξεων αντιποίνων σε πόλεις στα δυτικά, που κατέλαβαν δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Σε ανακοίνωσή της η UNSMIL εξέφρασε την «ανησυχία της από τη διαρκή κλιμάκωση της βίας (…) την εντατικοποίηση των συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες, που προκαλούν απώλειες αμάχων και πιθανόν να οδηγήσουν σε νέα κύματα εκτοπισμού πληθυσμού».

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος. Δύο αρχές διεκδικούν την εξουσία: η ΚΕΕ, με έδρα την Τρίπολη, που στηρίζεται από τον ΟΗΕ και μια παράλληλη κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη υπό τον έλεγχο του Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο τελευταίος εξαπέλυσε τον Απρίλιο του 2019 επίθεση εναντίον της Τρίπολης η οποία προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό 200.000 άλλων.

Την Δευτέρα έχασε πολλές πόλεις στη δυτική ακτή, συμπεριλαμβανομένων δύο στρατηγικών: της Σορμάν και της Σαμπράθα, αντίστοιχα 60 και 70 χλμ δυτικά της Τρίπολης.

Επιθέσεις σε αμάχους

Στις πόλεις που καταλήφθηκαν από μαχητές που πολεμούν στο πλευρό της ΚΕΕ, η αποστολή του ΟΗΕ τόνισε πως «ανησυχεί σοβαρά» από «αναφορές για επιθέσεις εναντίον αμάχων, (…) βεβήλωση πτωμάτων, πράξεις αντιποίνων, λεηλασιών, κλοπής και εμπρησμού δημόσιας και ιδιωτικής ιδιοκτησίας».

Κατήγγειλε επίσης την αποφυλάκιση «χωρίς την νόμιμη οδό» περίπου 400 κρατουμένων από φυλακή της Σορμάν.

Εάν επαληθευτούν αυτές οι αναφορές, οι πράξεις «θα αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογράμμισε η UNSMIL.

Επιπλέον, τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν «τον αδιάκριτο βομβαρδισμό της Τρίπολης από «δυνάμεις που πρόσκεινται» στον Χαφτάρ, «ορισμένες από τις οποίες έχουν πλήξει περιοχές αμάχων και έχουν προκαλέσει θύματα».

Οι δυνάμεις της ΚΕΕ κατηγόρησαν δυνάμεις του Χαφτάρ ότι βομβάρδισαν την πρωτεύουσα για «εκδίκηση της ήττας τους» τη Δευτέρα.

«Οι εκδικητικές ενέργειες θα επιδεινώσουν περαιτέρω τη σύγκρουση και θα οδηγήσουν σε έναν κύκλο εκδίκησης που θα απειλήσει τον κοινωνικό ιστό στη Λιβύη» προειδοποίησε η αποστολή του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φάγεζ αλ-Σάρατζ δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα στην ιταλική εφημερίδα La Republica, ότι δεν πρόκειται πλέον να διαπραγματευθεί μια πολιτική λύση με τον Χαλίφα Χαφτάρ λόγω των «εγκλημάτων» που διέπραξε ο τελευταίος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ