Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica, δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να εγγυηθεί ίσες ευκαιρίες σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ για την πραγματική ανάκαμψη των οικονομιών τους.

«Η προσέγγισή μου είναι ρεαλιστική και ξέρω ότι πρέπει να εργαστούμε σε μια σειρά επιπέδων. Το Ταμείο αυτό θα πρέπει να έχει ουσιαστική οικονομική ισχύ και είναι ανάγκη να λειτουργήσει αμέσως, χάρη σε ένα σύστημα εγγυήσεων», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώθηκε μεγάλη επιτυχία από τη στιγμή όλες οι χώρες δέχθηκαν μια καινούρια λύση, «η οποία έμοιαζε αδιανόητη, ακόμη και μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες».

Σε σχέση με την ενδεχόμενη χρήση της χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την αντιμετώπιση μέρους της υγειονομικής κρίσης, ο Κόντε δήλωσε ότι «η χώρα του θα αποφασίσει όταν θα έχει στα χέρια της όλα τα αναλυτικά στοιχεία, αλλά, «όπως έχει ήδη πει, η τελευταία λέξη ανήκει στο κοινοβούλιο».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε παράλληλα ότι η χώρα του πρέπει να επωφεληθεί των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για να προγραμματίσει μια αποφασιστική επανεκκίνηση της οικονομίας της, με λιγότερη γραφειοκρατία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συμμαχίες της Ιταλίας, ο Τζουζέπε Κόντε εξήγησε ότι «βοήθησε σίγουρα η αλληλεγγύη της Ευρώπης, χωρών μελών της, της Κίνας, της Ρωσίας αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών», αλλά «η συνολική εξωτερική πολιτική της Ιταλίας δεν αλλάζει, διότι αυτό δεν μπορεί να εξαρτηθεί φυσικά από τις προσωρινές συνθήκες που δημιουργούνται απ’ την πανδημία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ