Το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο επιβεβαιωμένος αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα θα πρέπει να μειωθεί σε μερικές εκατοντάδες ημερησίως προτού χαλαρώσουν και άλλο τα περιοριστικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί, ενώ κάλεσε να γίνουν ακόμη πιο εκτεταμένα διαγνωστικά τεστ.

«Δεν θα πρέπει να ρίξουμε τις αντιστάσεις μας τώρα», δήλωσε ο Λαρς Σάαντε αντιπρόεδρος του RKI.

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα 2.337 νέα κρούσματα της covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 150.383. Οι νεκροί από την επιδημία ανέρχονται σε 5.321.

Ενθαρρυμένο από τον μικρότερο αριθμό των κρουσμάτων το Βερολίνο ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι από Δευτέρα θα μπορέσουν να ανοίξουν τα μικρότερα καταστήματα, με την προϋπόθεση ότι τηρούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής και κοινωνικής απόστασης.

Εξάλλου σήμερα το ΡΚΙ επεσήμανε ότι συνιστά να πραγματοποιούνται διαγνωστικά τεστ για την covid-19 σε όλους όσοι εμφανίζουν ακόμη και ήπια συμπτώματα αναπνευστικής μόλυνσης ανεξαρτήτως αν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον ασθενή με κορονοϊό.

«Τώρα που η κυβέρνηση χαλαρώνει σταδιακά τους περιορισμούς (…) είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορούμε να εντοπίζουμε την covid-19 σε ανθρώπους που έχουν μόνο ήπια συμπτώματα», τόνισε ο Σάαντε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πλέον υπάρχουν αρκετά διαγνωστικά τεστ, ενώ το κοινό κρυολόγημα δεν αλλοιώνει την εικόνα τόσο όσο τους χειμερινούς μήνες.

Η χώρα πραγματοποιεί περίπου 260.000 διαγνωστικά τεστ την εβδομάδα αλλά τα εργαστήρια έχουν αποθέματα για τη διεξαγωγή 640.000 τεστ, σύμφωνα με την ένωση πιστοποιημένων εργαστηρίων της Γερμανίας.