Υγειονομική βόμβα, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος την κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, όπου έχουν εντοπιστεί μέχρι 37 θετικά κρούσματα κορωνοϊού.

Η ιδιωτική κλινική που είναι χειρουργική, έχει δύο μονάδες τεχνητού νεφρου και παθολογική κλινική που ουσιαστικά λειτουργεί ως μονάδα φιλοξενίας ηλικιωμένων και σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο δεν υπάρχει κανείς έλεγχος εάν τηρούνται οι κτιριακές  προδιαγραφές ασφαλείας και τα μέτρα  αποφυγής κρουσμάτων κοροναϊού.

Σοβαρές καταγγελίες για τις κτιριακές προδιαγραφές

«Μιλήσαμε με ασθενείς και εργαζόμενους. Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι ανεπαρκέστατα. Κοστίζουν. Οι εργαζόμενοι δεν μιλούν δημόσια γιατί είναι τρομοκρατημένοι.Τη διεύθυνση περισσότερο από τα μέτρα προστασίας την απασχολεί η μη χρήση κινητών για να αποδίδουν οι εργαζόμενοι καλύτερα όπως λένε. Η κλινική αυτή απορούμε πως δουλεύει χωρίς να πληρεί τις κτιριακές προδιαγραφές και δεν της έχει αφαιρεθεί η άδεια ειδικά τώρα με την πανδημία», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως τονίζει η κλινική δεν έχει καθόλου προαύλιο χώρο πάρα μόνο ένα παρκιν. Κατευθείαν από το δρόμο εισέρχονται όλοι στη κλινική και με το ένα ασανσέρ εξυπηρετούνται ασθενείς που έχουν κάνει αιμοκάθαρση, ηλικιωμένοι, συνοδοί και προσωπικό.

Η μία μονάδα αιμοκάθαρσης που έχει ξεχωριστή είσοδο, είναι στο ισόγειο. Η δεύτερη μονάδα είναι στο πρώτο όροφο δίπλα από τα χειρουργεία.

Για να πάνε οι νεφροπαθείς πρέπει να περάσουν στο διάδρομο της κλινικής να μπουν στο ένα κοινό ασανσερ. Στο δεύτερο όροφο είναι η παθολογική κλινική που λειτουργεί ως γηριατρική και στο τρίτο όροφο η χειρουργική κλινική.

Κρίσιμα ερωτήματα

«Πώς είναι δυνατόν να λειτουργεί μονάδα τεχνητού νεφρού σε όροφο χωρίς ξεχωριστή είσοδο ή δεύτερο ασανσέρ που να χωράει και φορεία. Χωρίς βοηθητικούς χώρους κ.α» διερωτάται ο κ. Γιαννάκος.

«Γνωρίζουμε από το Νιμιτς που είναι το μόνο Νοσοκομείο που κάνει αιμοκάθαρση σε περιστατικά κοροναϊου ότι τα περιστατικά αυτά δεν αντέχουν. Πεθαίνουν κατά την αιμοκάθαρση» συνεχίζει και τονίζει την ανάγκη να υποβάλλονται οι ασθενείς σε τακτικά τεστ κοροναϊού με δεδομένο ότι μπαινοβγαίνουν στη κλινική αιμοκαθερόμενοι.

«Είδατε τι γίνεται με τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Όχι μόνο δεν προσφέρει αλλά εξελίσσεται σε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Αυτά να τα βλέπουν στη κυβέρνηση που πριν τη κρίση τους αποθέωναν. Τι προσέφερε στη πανδημια ο ιδιωτικός τομέας. Τα κρούσματα κοροναϊού τα μεταφέρουν στα δημόσια νοσοκομεία» καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.