Με τις διαφωνίες μεταξύ των ισχυρών χωρών του Βορρά και των χωρών του Νότου της Ευρώπης, ως προς το μέγεθος, αλλά και το είδος της βοήθειας που πρέπει να δοθεί στα κράτη-μέλη για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, να έχουν αναβαθμιστεί σε «χάσμα» η Σύνοδος Κορυφής αποκτά κρίσιμη διάσταση για την ενότητα της ΕΕ.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές παίρνουν θέσεις προϊδεάζοντας με δηλώσεις όλο το προηγούμενο διάστημα ότι η μάχη θα είναι σκληρή και η συμβιβαστική πρόταση που «κυκλοφόρησε» η Κομισιόν λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής -με πολλές δημιουργικές ασάφειες είναι αλήθεια- δεν φαίνεται ικανή για να αποφορτιστεί το κλίμα.

Ενδεικτικό του πλήθους των θεμάτων που πρέπει να λυθούν και της τεράστιας απόστασης που πρέπει να καλυφθεί μεταξύ των διαφορετικών απόψεων είναι ότι δεν υπάρχει προσδοκία για κατάληξη σε συμφωνία. Το αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για προσωρινή μόνο συμφωνία για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης με τις σχετικές διαπραγματεύσεις ως προς τα διαδικαστικά να συνεχίζονται για αρκετό καιρό ακόμη.