Σήμερα θα αλλάξουμε και εμείς πίστα. Θα φύγουμε από την αθηναϊκή και θα χορέψουμε στη βρυξελλιώτικη, όπου παίζεται πλέον το μέλλον της Ευρώπης.

Εκεί περισσεύουν οι διαβουλεύσεις, όπως και οι τηλεδιασκέψεις. Το Ζοοm ζεi και στην πληττόμενη από τον κορωνοϊό βελγική πρωτεύουσα μέρες μεγάλης δόξας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης συνήλθε το Κολλέγιο των Επιτρόπων, όπου αξιολογήθηκαν διάφορες προτάσεις για το πως θα αντιδράσει η Ευρώπη οργανωμένα και δυναμικά απέναντι στην τρέχουσα υγειονομική κρίση και στην παρεπόμενη οικονομική.

Εν τω μεταξύ τα πρωθυπουργικά γραφεία σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο είχαν πάρει φωτιά.

Οι επικεφαλής συνομιλούσαν μεταξύ τους σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι πολλές διαφορές και να υπάρξει μια κάποια λύση – όπως θα έλεγε και ο Αλεξανδρινός – ικανή να βγάλει την Ευρώπη από την εσωτερική κρίση συνοχής και την απειλή της διάσπασης που εμφανίστηκε σχεδόν μαζί με τον κορωνοϊό.

Κάποια στιγμή μάλιστα, όπως πληροφορούμαι, σήμανε συναγερμός και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι έτρεξαν στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Τελικά αφού ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαβουλεύσεις το Κολλέγιο των Επιτρόπων κατέληξε σε μια πρόταση η οποία θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης μεταξύ των ηγετών στη σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με αυτή παρακάμπτεται ο σκόπελος των ευρωομολόγων και αντί αυτών θα διαμορφωθεί ένα Ταμείο Ανασυγκρότησης, το οποίο θα προικοδοτηθεί με ισχυρούς χρηματοδοτικούς πόρους που θα εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Και αυτό θα γίνει με την εγγύηση του επταετούς Κοινοτικού Προϋπολογισμού.

Με αυτή τη γιγαντιαία εγγύηση η Ευρωπαϊκή Ενωση θα χρηματοδοτηθεί και θα διαθέσει τους πόρους στο Ταμείο Ανασυγκρότησης και αυτό με τη σειρά του θα τους διαθέτει στις χώρες μέλη με ευνοϊκούς όρους ώστε να υπάρξει πραγματική στήριξη για την έξοδο από την κρίση. Θα πρόκειται για δάνεια ευτελούς επιτοκίου και μακράς διάρκειας 50-60 ετών ώστε να μην δημιουργούν βάσεις για νέα κρίση χρέους μετά τον κορωνοϊό.

*******

Η ανάσταση της Μέρκελ …

Τώρα για να φθάσουμε σε αυτή τη λύση χρειάστηκε να ομονοήσουν πάμπολλες δυνάμεις και ιδιαιτέρως να καμφθούν οι αντιρρήσεις γερμανών, ολλανδών, Φινλανδών και άλλων, όπως και να πειστεί και ο ιταλός Πρωθυπουργός ότι αυτή είναι μια επιλογή ικανοποιητική για τη χώρα του.

Οι πληροφορίες λένε ότι κεντρικό ρόλο έπαιξε η νεκρανάσταση της Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος εκεί που ήταν αμφισβητούμενη και όλοι προφήτευαν το πολιτικό της τέλος φαίνεται να ευνοήθηκε από τον τρόπο που χειρίστηκε τον κορωνοϊό. Ανεδείχθη και πάλι η σοβαρότητά της και έτσι φαίνεται πως ξανακέρδισε τις καρδιές των γερμανών. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις την έχουν ανεβάσει στα ύψη και αντιθέτως έχουν ρίξει στα ταρταρα τους αντιπάλους της. Ιδιαιτέρως το ξενοφοβικό ακροδεξιό AFD που την κατεδίωκε και την απειλούσε έπεσε κάτω του 5% στις τελευταίες έρευνες. Ενθαρρυμένη, λοιπόν, η κυρία Μέρκελ από την εκτίμηση της κοινής γνώμης άρχισε να παίρνει πρωτοβουλίες κατευνάζοντας και τους βορειοευρωπαίους συμμάχους της.

Ταυτόχρονα έχτισε γέφυρες με τους Ιταλούς και τους Ισπανούς και βεβαίως με τη συνεργασία του Μακρόν ευλόγησε το ενδιάμεσο σχήμα που θα παρουσιαστεί στη σύνοδο κορυφής. Βασικά εν μέσω της υγειονομικής θυέλλης βρήκε τον τρόπο να αναγεννήσει όχι μόνο τον ηγετικό της ρόλο, αλλά και της Γερμανίας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για την ανάσταση της Μέρκελ, κρυφολέγοντας μάλιστα μή τη δούμε να είναι και πάλι υποψήφια για την καγκελαρία.

..και το εδώ »αρχηγόπουλο»

Προς γνώση και συμμόρφωση και για τους δικούς μας. Τούτη η κρίση είναι ξεχωριστή, διαφορετική και όπως φαίνεται ευνοεί τους καλούς και επιδέξιους διαχειριστές. Ας έχουν το νου τους εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι κρίσεις θρέφουν ηγέτες και όλα δείχνουν επί του παρόντος τουλάχιστον, όπως λέει και ένας από τους άλλοτε αμφισβητίες του Μητσοτάκη ότι »ο Κυριάκος έγινε αρχηγόπουλο» μέσα από αυτή την κρίση και περί τον Τσίπρα αναλίσκονται με δευτερότριτα θέματα, που δεν συγκινούν κανένα, πέρα από τους ίδιους. Αν συνεχίσουν έτσι προειδοποιεί ο ίδιος θα χάσουν και τα αυγά και τα καλάθια.