Η κυβέρνηση αλλάζει σιγά – σιγά πίστα. Από εκείνη του κορωνοϊού και του ελέγχου της νόσου περνάει στην πίστα της Οικονομίας.

Η επανεκκίνηση και η ομαλοποίησή της έρχονται πλέον σε πρώτο πλάνο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήδη κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα και ετοιμάζεται για τον δεύτερο γύρο μέτρων που θα απευθύνονται στις επιχειρήσεις κυρίως και όχι στους εργαζομένους.

Η πρώτη φάση των 800 ευρώ παρέρχεται σιγά – σιγά και εκτιμάται ότι από τα μέσα Μαΐου περνάμε σε άλλο μοτίβο. Επιδοτήσεις επιτοκίων , εγγυήσεις και ρευστότητα θα κυριαρχήσουν ώστε όχι μόνο να σωθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις αλλά και να επανεκκινήσουν με επάρκεια και δύναμη, ώστε να χαθούν οι λιγότερες δυνατές θέσεις εργασίας.

Ο ίδιος πάντως είναι ενθαρρυμένος από τις δημοσιονομικές εξελίξεις. Δεν κατέρρευσαν τα δημόσια οικονομικά, ούτε τον Μάρτιο, ούτε τον Απρίλιο. Βεβαιώνει ότι οι αναθεωρηθέντες στόχοι επιτυγχάνονται πια εκπλήσσοντας τους πάντες.

Ευνοήθηκε, όπως εξηγεί, η δημοσιονομική διαχείριση από το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν από τις επιχειρήσεις όλα τα μέτρα και όλες οι δυνατότητες που προσέφερε και κυρίως δεν υπήρξε κατάχρηση των ευκαιριών που προσέφερε το κράτος αναλαμβάνοντας σχεδόν όλο το κόστος της υγειονομικής κρίσης. Και ενθαρρύνεται επίσης από τις αποδόσεις των οφειλόμενων φόρων. Σειρά επιχειρήσεων και φορολογουμένων εκπλήρωσε προς γενική έκπληξη το πλήθος των υποχρεώσεων και εκμεταλλεύθηκε τις προσφερθείσες δυνατότητες.

********

Οι προβλέψεις Στουρνάρα 

Ετσι μπορεί να ελπίζει ότι η επόμενη φάση θα είναι σχετικά ευκολότερη, καθώς θα ανοίγει σιγά- σιγά η οικονομία και θα αποκαθίστανται οι ταμιακές ροές. Υπολογίζει ότι από τα μέσα Μαΐου θα αρχίσει η διαδικασία της επιλογής και των καταβολών πολλαπλής βοήθειας σε επιχειρήσεις ώστε από καλύτερες θέσεις να χειριστούν την επανεκκίνηση και να αποφύγουν κύματα απολύσεων. Θα καλέσει μάλιστα τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες που θα λάβουν βοήθεια να βάλουν πλάτη και να διατηρήσουν ακέραιες τις θέσεις εργασίας. Γενικώς δείχνει τώρα πιο αισιόδοξος, αλλά λιγότερο από τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος προέβλεψε ότι η ύφεση θα είναι της τάξης του 4% το 2020 , κατά πολύ μικρότερη από εκείνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που προέβλεψε πριν μια βδομάδα ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα φθάσει το 10% φέτος. Ο υπουργός Οικονομικών πάντως βρίσκεται κάπου στη μέση , αναμένει ύφεση στο 5% ή λίγο παραπάνω. Οπως και να έχει η επόμενη φάση θα είναι οικονομική και όλα θα κριθούν το καλοκαίρι, από την επίδοση του τουρισμού και από τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων, κυρίως φρούτων και λαχανικών ,τα οποία σας βεβαιώνουμε έχουν γίνει πολύ δημοφιλή στις διεθνείς αγορές.

*********

Ο Τσιόδρας και στις εξαγωγές…

Ισως να μην είναι άσχετες οι χθεσινές αναφορές και προτροπές του Σωτήρη Τσιόδρα για μεσογειακή διατροφή , πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και λάδι. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι το 2020 έχει εδώ και καιρό χαρακτηριστεί έτος μεσογειακής διατροφής. Αυτό που εγώ μπορώ να σε βεβαιώσω είναι ότι μέσα στη δυστυχή συγκυρία ότι η εγχώρια αγροτική παραγωγή εκτιμάται πανευρωπαϊκά και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και εν γένει ο διατροφικός τομέας απολαμβάνει ισχυρή ζήτηση. Είναι κατά τα φαινόμενα αυτή αποτέλεσμα της καλής φήμης που απέκτησε η χώρα μας διαχειριζόμενη κατά τρόπο αποτελεσματικό την κρίση του κορωνοϊού.

******

Πάντως για να επιστρέψω στον κ. Σταικούρα σας ενημερώνω ότι για την εκπόνηση του σχεδίου επανεκκίνησης της οικονομίας το Μέγαρο Μαξίμου συνεργάζεται με τουλάχιστον τρεις μεγάλες συμβουλευτικές εταιρίες και ότι ο ίδιος συνομιλεί με πλήθος επιχειρηματιών και θεσμικών παραγόντων της οικονομίας προκειμένου να αποκτήσει την καλύτερη δυνατή εικόνα για τις ανάγκες των αγορών και εν γένει της οικονομίας.

*****

Το μεγάλο και το μικρό δίλημμα

Πάντως το μεγάλο θέμα θα ανακύψει όταν θα χρειαστεί να κληθεί ο ίδιος και συνολικά η κυβέρνηση να αποφασίσει αν θα σώσει πολύ μεγάλες, χειμαζόμενες από την κρίση της πανδημίας, επιχειρήσεις, οι οποίες θα χρειαστούν κεφάλαια δυσθεώρητα. Αναφέρονται χαρακτηριστικά η γερμανική Fraport που διαχειρίζεται 14 περιφερειακά αεροδρόμια και η ελληνικών συμφερόντων αεροπορική εταιρία Αegean, που πρωταγωνιστούν στην τουριστική ανάπτυξη και απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους. Θα προσφέρει το ελληνικό δημόσιο τις απαιτούμενες κεφαλαιακές ενισχύσεις , θα απαιτήσει να βάλουν και οι επιχειρήσεις κεφάλαια ή θα τις αφήσει να βουλιάξουν με ότι αυτό συνεπάγεται .. Είναι αυτά τα μεγάλα διλήμματα της νέας περιόδου.

******

Και μιας και αναφερθήκαμε σε διλήμματα έχω να σας επισημάνω ότι σε ένα δίλημμα, κατώτερο μεν των ανωτέρω αλλά άκρως ενδιαφέρον, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο απάντησε καθαρά. Σε μια από τις τελευταίες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου απάλλαξε τις παλαιές διοικήσεις των τραπεζών από τυχόν αδικήματα που τις βάρυναν. Και πλέον οι τωρινές διοικήσεις καλούνται να την εγκρίνουν και να εγκαταλείψουν τυχόν αντίθετες ενέργειες που προετοίμαζαν ή βρίσκονταν σε δίλημμα αν θα παραπέμψουν σχετικές υποθέσεις στη δικαιοσύνη. Αυτά για να μην λέτε ότι σας αφήνουμε ανενημέρωτους…