Tο σχέδιό του για την επανεκκίνηση της οικονομίας των ΗΠΑ παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι κυβερνητικές οδηγίες που ονομάζονται «Opening Up America Again» (Ανοίγοντας Ξανά την Αμερική) απεστάλησαν σε έγγραφο στους 50 κυβερνήτες όλων των πολιτειών των ΗΠΑ, ενώ ο Τραμπ συνομίλησε με τους κυβερνήτες από το τηλέφωνο.

Ο Τραμπ αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο αυτό σε συνέντευξη Τύπου που θα διεξαχθεί περίπου στη 1:30 ώρα Ελλάδας.

Οι κυβερνήτες θα αποφασίζουν – Ορόσημο η 1η Μαΐου

Κατά τη συνομιλία αυτή, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είπε στους κυβερνήτες ότι εκείνοι θα αποφασίσουν πότε και πώς θα ανοίξουν ξανά τις πολιτείες τους – σε αντίθεση με την πολυσυζητημένη δήλωσή του προ ημερών ότι ο ίδιος θα αποφασίσει πότε θα ξαναξεκινήσει η αμερικανική οικονομία.

Πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε ως στόχο να αρχίσει ξανά να λειτουργεί η χώρα την ημερομηνία της 1ης Μαΐου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατέληξε στην ημερομηνία αυτή ύστερα από συνεννόηση με τους ειδικούς του, δρ. Άντονι Φάουτσι και Ντέμπορα Μπιρξ.

Οι οδηγίες του Τραμπ για την αναβίωση της οικονομίας, ενώ ο κοροναϊός «σφυροκοπά» τις ΗΠΑ, δεν θα είναι υποχρεωτικές ούτε υπάρχουν σαφή χρονοδιαγράμματα με ακριβείς ημερομηνίες.

Πολλοί κυβερνήτες έχουν ήδη παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα έως τον Μάιο.

Για παράδειγμα, η Νέα Υόρκη θα παραμείνει σε lockdown έως τις 15 Μαϊου. Άλλες πολιτείες, όμως, οι οποίες βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, ίσως θα μπορέσουν να αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα νωρίτερα.

Τρεις φάσεις άρσης των μέτρων

Το σχέδιο του αμερικανού προέδρου θα έχει τρεις φάσεις άρσης των μέτρων ανάλογα τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών στα νοσοκομεία της εκάστοτε πολιτείας.

Για την πρώτη φάση, καθοριστικός παράγοντας θεωρείται η συνεχόμενη μείωση των κρουσμάτων για 14 μέρες και η επιστροφή των νοσοκομείων στην κατάσταση πριν την κρίση.

Επίσης, κατά την πρώτη φάση τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν την τηλεργασία από το σπίτι.

Μεγάλοι χώροι, όπως κάποια εστιατόρια, θα μπορούν να λειτουργούν υπό αυστηρούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Τα γυμναστήρια θα μπορούν επίσης να ανοίξουν ξανά, όχι όμως και τα μπαρ.

Κατά τη δεύτερη και την τρίτη φάση, αίρονται σταδιακά οι υπόλοιποι περιορισμοί.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι πολιτείες θα είναι υπεύθυνες για την επάρκεια τεστ και ιατρικού εξοπλισμού, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έχει περισσότερο υποστηρικτικό ρόλο.

Παράλληλα, οι πολίτες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να υιοθετούν κανόνες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών ή να «σκεφτούν σοβαρά» να φορούν μάσκες δημοσίως. Για τους εργοδότες, υπάρχουν οδηγίες για κοινωνική αποστασιοποίηση στα γραφεία, θερμομέτρηση εργαζομένων και καλή υγιεινή στους χώρους εργασίας.