Δεδομένη είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την τέλεση των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας που απομένουν κεκλεισμένων των θυρών, δεν λείπουν ωστόσο οι περιπτώσεις κληρικών που διαφωνούν ή απείθαρχων πολιτών που καλούν σε παραβίαση των μέτρων.

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να μην υπάρξει συγχρωτισμός -ο οποίος μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί- έξω από τις εκκλησίες. Παρότι φέτος δεν τοποθετούνται μεγάφωνα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εκδοχή να υπάρξουν πολίτες που θα επιχειρήσουν να βρεθούν, παρά τις απαγορεύσεις, στις ενορίες τους.

Στο πλαίσιο αποτροπής του παραπάνω σεναρίου εντάσσεται, μεταξύ άλλων, η αυστηροποίηση των μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΛ.ΑΣ. που έχει αναλάβει την τήρηση των μέτρων αναμένεται να εντείνει την παρουσία της γύρω από εκκλησίες όσο πλησιάζει η Κυριακή του Πάσχα και να είναι επί ποδός.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πάντως, σε επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον διαβεβαίωσε ότι οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές, στην προσπάθεια να περιφρουρηθεί η υγεία όλων των πολιτών.

Τα χριστιανικά σωματεία μαζεύουν υπογραφές

Η παραπάνω απόφαση έχει προκαλέσει αναστάτωση, ενώ έχει ανοίξει μεγάλο διάλογο.

Από την πρώτη στιγμή, αρκετοί πιστοί και ενώσεις έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου και ζητούν είσοδο στους ιερούς ναούς το βράδυ της Ανάστασης, με σειρά προτεραιότητας.

Τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία της χώρας συλλέγουν διαδικτυακά υπογραφές για να επιτραπεί το άνοιγμα των ναών για τους πιστούς. Σε ανακοίνωσή τους, διερωτώνται πώς είναι δυνατόν να μην μπορούν να εφαρμοστούν για τους ναούς τα μέτρα που ισχύουν για τα καταστήματα τροφίμων και τις τράπεζες.

«Θέλουμε να κάνουμε Ανάσταση στο «Σπίτι» μας» αναφέρουν. Μάλιστα, δημιούργησαν και σχετικό βίντεο με αφορμή τη συλλογή υπογραφών.

Έρευνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και περιπολίες

Την ίδια στιγμή, έρευνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πραγματοποιούν τα τελευταία 24ωρα αστυνομικοί της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος και της κρατικής ασφάλειας για να εντοπίσουν άτομα που παροτρύνουν πιστούς μέσα από τα ηλεκτρονικά προφίλ τους να κάνουν «επανάσταση» και να πάνε σε εκκλησίες παρά την απαγόρευση συναθροίσεων.

Παράλληλα, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ και αστυνομικοί με πολιτικά έχουν κάνει εντονότερη την παρουσία τους από τη Μεγάλη Πέμπτη έξω από τις εκκλησίες για να αποτρέψουν τυχόν συναθροίσεις.

Διπλασιασμός προστίμων και σαρωτικοί έλεγχοι

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε, το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, δύο επιπλέον μέτρα τα οποία όπως είπε «απαντούν στην πρόθεση και ανευθυνότητα τους ενός στους 10 που δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της κατάστασης».

Ειδικότερα, από το Μεγάλο Σάββατο στις 21:00 έως και την Δευτέρα του Πάσχα στις 24:00, επεκτείνεται σε όλη τη χώρα το μέτρο του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση των πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση.

Ταυτόχρονα, για το ίδιο διάστημα η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοηθείας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη (κωδικός Β4) θα ελέγχεται «σαρωτικά, ενδελεχώς και επιμελώς» από τα όργανα ελέγχου σε όλη τη χώρα, σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται μόνο με αποκλειστικά μέχρι δύο άτομα κατά όχημα.κο

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ιερωνύμου

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διαβεβαίωσε πάντως τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας τους, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Ιερώνυμο για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού και ευχαρίστησε την Εκκλησία για τη σημαντική βοήθειά της στη συλλογική αυτή προσπάθεια.

Ο αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι η Εκκλησία εμπιστεύεται το έργο της κυβέρνησης και τον δύσκολο και αποτελεσματικό αγώνα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Επισήμανε, ότι η Εκκλησία βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό της Πολιτείας για όλα τα ζητήματα εθνικής σημασίας, όπως είναι αυτή η δοκιμασία, και ακολουθεί τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμοδίων Αρχών της, καθώς αυτό που προέχει είναι η υγεία όλων των συμπολιτών μας.

Επεκτάθηκε η απαγόρευση για τις εκκλησίες έως τις 28 Απριλίου

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση του κλεισίματος των χώρων λατρείας στο πλαίσιο των μέτρων για περιορισμό του κοροναϊού.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να δημοσιευθεί ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας τις επόμενες ώρες που θα ανακοινώνεται η παράταση των περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας.

Έτσι, οι πιστοί καλούνται να παραμένουν στο σπίτι και να μην προσέρχονται στις εκκλησίες, έχοντας τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την λειτουργία της Ανάστατης από την τηλεόραση, το διαδίκτυο ή να την ακούσουν από το ραδιόφωνο.