Την παράταση του κλεισίματος των χώρων λατρείας αποφάσισε η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων για περιορισμό του κοροναϊού.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να δημοσιευθεί ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας εντός της ημέρας που θα αποφασίζεται η παράταση των περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας.

Έτσι, οι πιστοί καλούνται να παραμένουν στο σπίτι και να μην προσέρχονται στις εκκλησίες, έχοντας τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την λειτουργία της Ανάστατης από την τηλεόραση, το διαδίκτυο ή να την ακούσουν από το ραδιόφωνο.

Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη απόφαση περί απαγόρευσης της τέλεσης, με την παρουσία φυσικών προσώπων κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας είχε ισχύ μέχρι τις 20 Απριλίου.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ιερωνύμου

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Ιερώνυμο για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού και ευχαρίστησε την Εκκλησία για τη σημαντική βοήθειά της στη συλλογική αυτή προσπάθεια.

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι η Εκκλησία εμπιστεύεται το έργο της κυβέρνησης και τον δύσκολο και αποτελεσματικό αγώνα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Επισήμανε, ότι η Εκκλησία βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό της Πολιτείας για όλα τα ζητήματα εθνικής σημασίας, όπως είναι αυτή η δοκιμασία, και ακολουθεί τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμοδίων Αρχών της, καθώς αυτό που προέχει είναι η υγεία όλων των συμπολιτών μας.

Έλεγχοι σε ναούς ενόψει Πάσχα

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στελέχη του κρατικού μηχανισμού εκφράζουν ανησυχία για τυχόν προσπάθειες πιστών να παρακολουθήσουν τις ακολουθίες του Πάσχα έξω από εκκλησίες.

Για να αποφευχθεί το σενάριο αυτό, η ΕΛ.ΑΣ. που έχει αναλάβει την τήρηση των μέτρων αναμένεται να εντείνει την παρουσία της γύρω από εκκλησίες όσο πλησιάζει η Κυριακή του Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα σταλούν για περιπολίες άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, ενώ στην επιχείρηση θα συμμετέχουν ακόμα και αστυνομικοί με πολιτικά. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί να υπάρχει και αποτροπή συναθροίσεων σε ιδιωτικές εκκλησίες εντός εξοχικών κατοικιών.