Με παράτυπη Navtex που εξέδωσε το απόγευμα της Μ. Τετάρτης η Τουρκία, αναγγέλλει την έναρξη νέας παράνομης γεώτρησης από το γεωτρύπανο Yavuz, αυτή τη φορά στο τεμάχιο 6 της κυπριακής  ΑΟΖ. Είναι ίσως η σοβαρότερη πρόκληση της Άγκυρας μετά την εμφάνιση της επιδημίας του κορωνοιού.
Σύμφωνα με την παράνομη αλλά και παράτυπη  Navtex, το Yavuz, με την υποστήριξη των πλοίων υποστήριξης Ertugrul Bey, Osman Bey και Orhan, θα πραγματοποιήσει γεώτρηση από τη Δευτέρα 20 Απριλίου, δηλαδή από τη Δευτέρα του Πάσχα, μέχρι και τις 18 Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Με την παράτυπη Navtex, δεσμεύεται με πλήρη απαγόρευση διέλευσης πλοίων, θαλάσσια ζώνη έκτασης 100 ναυτικών μιλίων.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» το σημείο της γεώτρησης χαρακτηρίζεται από σχετικά ομαλό βυθό, ενώ το θαλάσσιο βάθος είναι της τάξης των 2.590 μέτρων. Πρόκειται για σημείο που βρίσκεται στο βόρειο ήμισυ του τεμαχίου 6 και στα όρια της διεκδικούμενης από την Τουρκία περιοχής της κατοχυρωμένης διεθνώς ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Yavuz μέχρι και αργά χθες βρισκόταν στο αγκυροβόλιο της Σελεύκειας στις τουρκικές ακτές, που έχει μετατραπεί σε ορμητήριο για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα, η Τουρκία έχει προχωρήσει σε έξι άγονες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δύο δυτικά της Πάφου, δύο νότια της χερσονήσου Καρπασίας, μία στο τεμάχιο 7 και μία στο τεμάχιο 8.
Νοτιοανατολικά της Κύπρου, ανοικτά του Κάβο Γκρέκο, εξακολουθεί τις παράνομες σεισμογραφικές έρευνες το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός», ενώ νοτιοδυτικά, σε περιοχή που περιλαμβάνει και τα τεμάχια 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ συνεχίζει τις παράνομες σεισμογραφικές έρευνες το άλλο τουρκικό σεισμογραφικό -το Oruc Reis.