Νέες προκλητικές δηλώσεις του Τσαβούσογλου, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοιού. Επιμένει στις γεωτρήσεις. Συγκεκριμένα:

«Οι ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν και τώρα έχουμε και τρίτο πλωτό τρυπάνι», είπε ο Τούρκος Yπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε διαδικτυακή συζήτηση που οργανώθηκε από το τουρκικό τμήμα της δεξαμενής σκέψης Atlantic Council στην Τουρκία και την Οργάνωση Τουρκικής Κληρονομιάς.

Αντικείμενο της συζήτησης (όπως δημοσιεύεται στο sigmalive) ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τα αναγκαία μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από τη διεθνή κοινότητα για τη διασφάλιση ενός ασφαλούς και ευημερούντος μέλλοντος, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στη κυπριακή ΑΟΖ και αν η χώρα του επιθυμεί συμβιβασμό με την Ελλάδα, ο κ. Τσαβούσουγλου έκανε μία αναδρομή για το πώς κατά την άποψή του φτάσαμε εδώ.

«Ζητήσαμε από την ΕΕ, τον ΟΗΕ, ακόμη και την Ελλάδα, ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιήσει οποιεσδήποτε δραστηριότητες, γεωτρήσεις ή εκμετάλλευση, στην Ανατολική Μεσόγειο προτού καταλήξουν σε συμφωνία για ακριβοδίκαιη κατανομή εσόδων. Δυστυχώς δεν συνέβη», είπε, αναφερόμενος σε δύο πτυχές του θέματος, την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, και τα «νόμιμα και ίσα δικαιώματα των Τ/κ» στους φυσικούς πόρους.

«Συνεχίζουμε να προτείνουμε έναν νέο διάλογο για την Ανατολική Μεσόγειο στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Πρόεδρος Ερντογάν πράγματι το πρότεινε στο Λονδίνο στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, αλλά η Ελλάδα προτιμά να ασκεί πιέσεις ενάντια στα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή αντί να απαντά στις εκκλήσεις μας για ειλικρινή διάλογο. Για μια εύλογη σταθερότητα, ο βασικός στόχος θα πρέπει είναι να έλθουν μαζί οι δύο πλευρές στο νησί για δίκαιη κατανομή των εσόδων και η πρόταση των τουρκοκυπριακών αρχών αντιπροσωπεύει τη μόνη λογική και ρεαλιστική βάση για μια λύση», είπε.