• Αναζήτηση

Πασχαλινό τσουρέκι

Παραδοσιακά η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα που ζυμώνουμε τα τσουρέκια για το Πάσχα.

food styling; Καρολίνα Δωρίτη, φωτογραφία: Νίκος Παλιόπουλος

Προετοιμασία 1 ώρα και 15’, Αναμονή περίπου 3 ώρες, Ψήσιμο 30

ΥΛΙΚΑ  (για 4-5 μικρά τσουρέκια)

500 γρ γάλα

350 γρ ζάχαρη

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια

18γρ. ξερή μαγιά (περίπου 2 φακελάκια)

1 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη

1 κ.γ.μαχλέπι

4 αβγά, ελαφρά χτυπημένα

130 γρ. βούτυρο  γάλακτος (το λιωμένο στο βάζο)

1 κρόκος αβγού χτυπημένος , για άλειμμα

Σουσάμι για πασπάλισμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το γάλα (όχι να βράσει). Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει (περίπου 30 λεπτά).

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη μαστίχα και το μαχλέπι. Προσθέτουμε το γάλα με τη λιωμένη ζάχαρη και τα αβγά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το εξάρτημα του γάντζου ή με τα χέρια. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το βούτυρο και  συνεχίζουμε να ζυμώνουμε για 15-20 λεπτά.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ ελαφρα λαδωμένο. Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε 4-5 μέρη και πλάθουμε το καθένα σε 2-3 κορδόνια. Τα πλέκουμε για να φτιάξουμε τσουρέκια και τα βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα. Τα αλείφουμε με τον κρόκο, τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30-40 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.

Γευσιγνώστης
Σίβυλλα
Helios Kiosk