Η ύφεση που θα φέρει η παγκόσμια υγειονομική κρίση θα είναι χειρότερη από τη Μεγάλη Ύφεση που ακολούθησε το Κραχ του 1929. Αλλά δεν θα βιώσουμε μόνο αυτή, διότι «καπάκι» έρχεται και… δεύτερη ύφεση! Τη φορά αυτή θα οφείλεται στην κρίση χρέους που θα προκύψει από την υπερχρέωση των εθνικών κυβερνήσεων στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την… πρώτη ύφεση. 

Θα έλεγε κανείς ότι οι ανά τον κόσμο διακρατικοί θεσμοί (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΟΟΣΑ) και οι δεξαμενές σκέψεις βάλθηκαν να κερδίσουν τη χαμένη αξιοπιστία τους έπειτα από την ασυγχώρητη αδυναμία τους να προβλέψουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Τη φορά αυτή ουδείς θα τους κατηγορήσει για ανικανότητα να δουν το κακό που ερχόταν. Πασχίζουν όμως, πλειοδοτώντας σε καταστροφολογία, να προειδοποιήσουν για το μέγεθος της επερχόμενης καταστροφής. 

Στο μοτίβο αυτό το Economist Intelligence Unit (EIU) προειδοποιεί ότι τα «πακέτα» των τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ετοιμάζουν οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν τα υγειονομικά κενά που αποκάλυψε και τις κοινωνικές επιπτώσεις που προκαλεί η πρωτοφανής πανδημία που ενέσκηψε στον πλανήτη ισοδυναμούν με βόμβα στα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας. 

Έτσι, δύο μόλις ημέρες μετά την ασθμαίνουσα πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου ότι η επερχόμενη ύφεση θα είναι χειρότερη από εκείνη της δεκαετίας του 1930, η βρετανική δεξαμενή σκέψης προειδοποιεί ότι μετά από την ύφεση αυτή θα έρθει δεύτερη, που θα οφείλεται στον πλήρη εκτροχιασμό των ισολογισμών και εν γένει των δημοσίων οικονομικών πολλών κρατών, κυρίως ευρωπαϊκών. 

Οι αδύναμοι κρίκοι

«Πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί χειρότερα από την πανδημία, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, βρίσκονταν ήδη σε ευάλωτη δημοσιονομική κατάσταση προτού ξεσπάσει η επιδημία. Ενδεχόμενη κρίση χρέους σε κάποια από τις χώρες αυτές θα μπορούσε γρήγορα να επεκταθεί σε άλλες αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές βυθίζοντας την παγκόσμια οικονομία σε νέα, πιθανότερα πολύ χειρότερη, ύφεση», δήλωσε η Αγκάτ Ντεμαρέ, διευθύντρια διεθνών προγνώσεων του EIU. 

Αν και οι ειδικοί του EIU σημειώνουν ότι το σενάριο αυτό δεν είναι το κεντρικό των αναλύσεών τους, προειδοποιούν ότι «οι μακροχρόνιες επιπτώσεις που έχουν στην αναπτυξιακή διαδικασία τα διογκούμενα δημοσιονομικά ελλείμματα στις δυτικές χώρες δεν είναι ακόμη γνωστές». Και προσθέτουν ότι αν η πανδημία θα έχει και δεύτερο ή και τρίτο κύμα, όπως φοβούνται κάποιοι επιδημιολόγοι, το σενάριο της διπλής ύφεσης καθίσταται αυτομάτως πιο ρεαλιστικό. 

Ο λαιμός του μπουκαλιού

Οι ειδικοί του EIU εκτιμούν επίσης ότι η καταναλωτική ζήτηση δεν θα επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα εύκολα και γρήγορα, όταν αρθούν τα μέτρα καραντίνας και ανοίξουν και πάλι τα εμπορικά καταστήματα και οι επιχειρήσεις. 

Επίσης θεωρούν ότι η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα δεν θα λειτουργήσει και πάλι απρόσκοπτα, καθώς η άρση των μέτρων δεν θα είναι ταυτόχρονη στις διάφορες χώρες. Θα δημιουργηθεί έτσι ένα είδος «μποτιλιαρίσματος» σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό των αγορών με τρόφιμα και άλλα καταναλωτικά αγαθά.